Росіяни на захоплених територіях відпускають засуджених за діяльність проти України та знущаються з інших в’язнів – правозахисники

Дата: 23 Березня 2022
A+ A- Підписатися

На тимчасово захоплених російськими окупантами територіях із СІЗО відпускають в’язнів, засуджених за діяльність проти України, та знущаються з інших.

Про це повідомили в Харківській правозахисній групі. 

Фото: Судовий репортер

Правозахисники розповіли, що в Старобільському СІЗО Луганської області керівник установи відмовився працювати на росіян, і йому шукають чи вже знайшли заміну. В’язнів в установі нині утримують за російськими законами й звільнили з-під варти тих, яких судили за діяльність проти України на користь агресора.

У перший день війни напризволяще була залишена й Менська виправна колонія № 91 в Чернігівській області:

“В зоні активних бойових дій завжди гаряче. Особливо якщо відбувається військова операція, а люди перебувають у камерах і нічого не можуть вдіяти, не можуть самостійно уникнути смерті або захоплення. Ці люди приречені, і їм залишається сподіватися тільки на Господа Бога і на Його милість”, – кажуть правозахисники. 

Проте найгірша ситуація, за словами правозахисників, у СІЗО Маріуполя. За місто досі точаться запеклі бої, і містяни фактично перебувають у російській блокаді без харчів, води та ліків. Винятку не становлять і в’язні в СІЗО. 

“СІЗО опинилося під окупантами. СІЗО перебуває в стадії гуманітарної катастрофи. Проблеми з їжею, водою, ліками, каналізацією. В самий критичний час керівництво установи залишило СІЗО, залишився лише молодший склад, який на прохання в’язнів відчинив камери, щоб хоч було чим дихати та ділитися між собою залишками харчів”, – розповіли в ХПГ.

Ілюстративне зображення. Фото: з відкритих джерел

До установи, за даними правозахисників, зайшли так звані кадирівці: 

“Вони кинули в коридор димові шашки й дали черги в стелю з автоматів, загнали в’язнів по камерах. Один з в’язнів, найсміливіший, намагався їм пояснити всю критичність їхнього стану, намагався знайти співчуття, але його застрелили”. 

Також з’явилась інформація, що кадирівці звільнили “своїх людей”

Правозахисники розповіли, що, за непідтвердженими даними, частину проукраїнських в’язнів з Маріуполя етапували до СІЗО Луганська. Стосується це начебто тих, хто писав заяви про бажання воювати в складі Збройних сил України. 

“Повторюється ситуація 2014 року, коли на тимчасово непідконтрольній Україні території Луганської й Донецької області опинилися в заручниках близько 16 200 громадян України. Хто відповідатиме за долю цих людей, бо це чиїсь діти, батьки, рідні, – ми не можемо сказати. Проте маємо факти, що представники Міністерства юстиції не провели своєчасно евакуацію в’язнів. Наразі відомо, що евакуація керівництва ДКВС із Києва відбулася, хоча в Києві не настільки небезпечна ситуація, як у Бердянську, Маріуполі, Чернігівській, Сумській областях, а тепер і в Миколаївській та Запорізькій”, – кажуть правозахисники. 

Раніше ZMINA розповідала, як після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну тисячі засуджених українців висловили бажання захистити батьківщину.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter