Росіяни цілеспрямовано обстрілювали скупчення людей у Маріуполі – журналіст

Дата: 28 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Під час окупації Маріуполя російські військові цілеспрямовано обстрілювали скупчення людей, які, наприклад, намагались зловити зв’язок. 

Про це в інтерв’ю виданню “Вчасно” розповів маріупольський журналіст Максим Грабовський

Кладовище у Маріуполі. Фото: telegraph.co.uk

Грабовський народився і виріс у Маріуполі й в перші дні повномасштабного вторгнення як і більшість медійників у місті працював у режимі нон-стоп, намагаючись оперативно інформувати людей.

Однак згодом телевежа перестала працювати, а слідом зник зв’язок і світло, й тому Максим почав волонтерити. Разом з іншими людьми він створював інформаційні листівки.

“Людина в одному кварталі просто не знала, що відбувається в іншому, який поруч. Щоб дізнатися, що там відбувається, треба було туди йти, але ж були обстріли, і це вже було небезпечно”, – пригадує він. 

Грабовський на власні очі бачив, як росіяни обстрілювали у місті черги. 

“У нас був супермаркет “Дзеркальний”, це був останній супермаркет, в якому людям намагались продавати їжу. Знаючи, що люди там збираються у великі черги,  якісь місцеві привозили рибу, курей, влаштовували такий стихійний ринок. Там дуже багато купчилось людей, дуже великі черги були. І це місце почали обстрілювати. Ти бачиш, що літає ворожий безпілотник, а потім в чергу прилітає. Ми з другом бачили, як відбувався обстріл, люди вибігали. Там багато людей померло. Потім ця будівля згоріла вщент”, – каже журналіст. 

Обстрілювали росіяни й черги містян, які намагались ловити зв’язок. 

“Люди казали, що якщо у вас на подвір’ї біля будинку стоять машини, то не ставте їх п’ять поруч, тому що з безпілотників фіксують скупчення і знову ж таки прилітає”, – говорить Грабовський. 

Фото: Yevhen Maloletka

Покинути рідний Маріуполь журналісту разом з мамою вдалось пішки 20 березня. Напередодні у волонтерський центр “Халабуда”, в якому вони волонтерили, прилетіла велика авіабомба.

“Ворог розумів, куди він б’є, нащо він б’є, тому що у цьому центрі допомагали не лише цивільним, але й військовим”, – наголошує чоловік. 

У Мангуші Грабовського на блокпості перевіряли росіяни, однак виявити накопичувачі з відзнятими матеріалами їм не вдалось: “Рюкзак перевірили, флешки не знайшли, на щастя,  телефон я просто вщент розрядив, а коли мене просили показати телефон, то я спеціально взяв із собою розбитий, який не працював, і казав, що ось це є мій телефон, він під обстрілами зламався от і все, що є”.

Нагадаємо, що, за даними ООН на середину червня, росіяни вбили щонайменше 4597 українців та поранили ще 5711. Досі кількість загиблих у Маріуполі не вдається дізнатись, але, ймовірно, йдеться про десятки тисяч.

Раніше свідки розповідали, що росіяни мали наказ стріляти у всіх маріупольців, які не ховались у підвалах. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter