Росіяни блокують виїзд з окупованих територій на Запоріжжі, де у черзі стоять тисячі людей

Дата: 14 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Російські військові навмисно блокують виїзд цивільних з тимчасово окупованих територій, зокрема, через блокпост у Василівці на Запоріжжі, де у день пропускають всього декілька десятків авто. 

Про це розповів мер Мелітополя Іван Федоров

Машини у черзі на блокпості у Василівці. Фото: zabor.zp.ua

Василівка  місто, через яке можна виїхати на неокуповані території Запорізької області. 

У черзі там чекають не лише мешканці Запорізького регіону, але й Херсонщини, Донеччини та Луганщини. На початку жовтня Федоров казав, що черга на виїзд понад 4,5 тисячі людей, а альтернативний шлях – в бік Грузії через Крим.

“Раніше через лінію розмежування у Василівці щоденно могли виїхати понад тисячу наших мешканців з усіх тимчасово окупованих територій… Наразі такої можливості немає, тому що рашисти випускають лише 20–30 автомобілів щодня, не більше. € дні коли не випускають взагалі”, – каже тепер Федоров. 

Не випускали людей через блокпост, наприклад, минулими вихідними 8-го та 9 жовтня. 

“Правила постійно змінюють, і неясно, які діють сьогодні: чи перепустку оформити, чи у реєстрі з’явитись, чи дати 300 доларів за виїзд, чи ходять по всій колоні й пропонують здавати партизанів. Ми чітко розуміємо, що це нічого більше ніж просто терор. У них є команда не випускати людей”, – каже посадовець. 

Федоров зазначає, що 15 жовтня на територіях, які нині окуповані, зазвичай мав розпочинатись опалювальний сезон. 

“Точно він завтра не розпочнеться”, – говорить Федоров. 

У зведенні 14 жовтня Генштаб ЗСУ повідомив, що на тимчасово окупованих територіях Запорізької області окупаційні війська проводять ретельні обшуки, а на блокпостах, окрім військових, тепер перебувають і працівники ФСБ. 

Нагадаємо, що російські військові повільно пропускали людей на блокпості у Василівці й влітку. Через те, що в чергах жахливі умови, деякі люди помирали. Після двох діб під пекучим сонцем на блокпості у серпні до лікарні потрапило немовля. 

Фотографія обкладинки: Getty Images 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter