Росія знищує міжнародний порядок з ядерної безпеки – Зеленський

Дата: 19 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський переконаний, що світ має силу забезпечити виведення російських військ з території ЗАЕС, інакше можна викинути на смітник всі документи щодо ядерної безпеки.

Про це він сказав у своєму вечірньому відеозверненні
 

Президент наголосив, що немає жодних об’єктивних перепон, щоб місія МАГАТЕ не потрапила на Запорізьку АЕС.

“Той, хто влаштував ядерний шантаж, точно не може бути “транспортером” будь-яких таких місій. Росія має негайно й безумовно допустити представників МАГАТЕ на станцію й так само негайно та безумовно вивести свої війська з території станції. Світ має силу, щоб це забезпечити. Якщо ж не забезпечить, то це означає, що можна просто викинути на смітник увесь корпус міжнародних документів щодо ядерної та радіаційної безпеки. Росія знищує цей міжнародний порядок”, — сказав він.

Зеленський відзначив, що 18 серпня у Львові обговорив із Генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем параметри місії МАГАТЕ на Запорізькій АЕС й те, що вона може дуже швидко та цілком безпечно потрапити на станцію в легальний спосіб через вільну територію України.

Гутерреш зі свого боку закликав до “демілітаризації” району довкола ЗАЕС та наголосив, що будь-яке завдання шкоди станції є “самогубством”.

18 серпня Росія вдруге відмовилась створити демілітаризовану зону навколо Запорізької АЕС. Заступник директора департаменту інформації та друку МЗС РФ Іван Нечаєв назвав пропозиції щодо створення такої зони неприйнятними, пише російський Інтерфакс

Тим часом українські розвідники вважають, що росіяни 19 серпня готують провокацію на найбільшій у Європі Запорізькій атомної електростанції.

“Окупанти оголосили несподіваний “вихідний” на Запорізькій атомній станції. 19 серпня на ЗАЕС буде знаходитись тільки оперативний персонал. Всім іншим співробітникам вхід буде закрито. Також відомо, що представники “росатому”, які останнім часом постійно перебували на станції, терміново залишили територію об’єкта”, — мовиться у повідомленні відомства.

У розвідці звернули увагу, що міноборони РФ заявило про начебто підготовку “теракту” з боку ЗСУ.

Росіяни заявляють, що під час візиту в Україну Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша готується резонансна провокація, щоб звинуватити РФ в техногенній катастрофі. В підготовці теракту росіяни очікувано звинувачують українську владу.

Українські розвідники вважають, що окупанти після масштабних обстрілів Запорізької атомної станції можуть “підвищити ставки” і влаштувати реальний теракт на найбільшому в Європі ядерному об’єкті.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter