Росія змушує українців на адмінмежі з Кримом підписувати сфальсифіковані документи про нібито “злочини” ЗСУ

Дата: 06 Липня 2022
A+ A- Підписатися

На різних етапах переміщення через тимчасово окуповану територію України на тимчасово окупований Росією Крим окупаційні силовики змушували громадян України підписувати сфальсифіковані документи, адресовані слідчому комітету Росії або давати свідчення ФСБ у Криму про те, що буцімто ЗСУ обстрілюють цивільних осіб і цивільні об’єкти.

Про це на брифінгу в Офісі президента заявила Представниця президента в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева.

 

За її словами, часом це має ознаки шантажу. До прикладу, людей, які ледве врятувалися під обстрілами під час виїзду з Маріуполя, погрожували не пустити до Криму, якщо вони не підпишуть ці так званих “свідчень”.

Ташева зазначила, що Росія використовує територію тимчасово окупованого півострова для вимушеного вивезення українців з новоокупованих територій і зон активних бойових дій, а також задля насильницького переміщення й утримання цивільних заручників, військовополонених, колишніх військовослужбовців, працівників місцевого самоврядування та державних органів. 

“Частина таких людей надалі їде через півострів транзитом до третіх країн. Наприклад, Грузії, Вірменії, країн ЄС. Можна тільки робити висновки про те, що людський потік є, дійсно, дуже інтенсивним”, – сказала Ташева.

За її словами, притулки для таких переміщених осіб на території окупованого Криму суворо охороняються, щоб уникнути контактів між українцями з материкової частини України та місцевим населенням окупованого Криму з метою обмежити їхній доступ до інформації про реальну ситуацію з повномасштабним вторгненням і війною.

Такі пункти тимчасового розміщення біженців розраховані на 340 осіб. Решта людей, а це, за словами Ташевої, десятки тисяч, шукають притулок уже самостійно. Разом з тим окупаційна влада не зацікавлена, щоб люди з материкової частини України залишалися на півострові.

Водночас Росія використовує тимчасово окупований Крим для транзиту, переміщуючи людей далі, у віддалені регіони РФ, Урал, Сибір.

Нагадаємо, Російська Федерація під час повномасштабного вторгнення в Україну вчиняє геноцид проти українського народу, який супроводжується фільтрацією населеннявоєнними злочинами та злочинами проти людяності.  

За даними Головного управління розвідки Міністерства оборони, Кремль не збирається обмежувати свою військову агресію Сходом України й планує повне знищення України.

Із 24 лютого до 4 липня Управління Верховного комісара ООН з прав людини підтвердило 4 889 випадків загибелі і 6 263 випадки поранення цивільних осіб. Лише в червні загинула 361 цивільна особа, а 1 029 – отримали поранення.

Із цієї кількості 51 загиблий та 206 поранених у 18 населених пунктах Луганської та Донецької областей, які перебувають під контролем збройних сил Російської Федерації та пов’язаних з нею незаконних озброєних груп.

310 загиблих та 823 поранених у 162 населених пунктах в областях або частинах областей, які перебували під контролем українського уряду на момент, коли сталися випадки загибелі або поранення цивільних осіб. В ООН наголошують, що реальні втрати набагато вищі.

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило 6,5 мільйона людей утекти за кордон. За підрахунками Міжнародної організації з міграції (МОМ), понад 8 мільйонів стали внутрішньо переміщеними особами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter