Росія заявила, що фактично зупинила зернову угоду

Дата: 17 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Влада Російської Федерації відмовляється подовжувати угоду Чорноморської зернової ініціативи щодо вивезення продовольства на світові ринки.

Про це з посиланням на слова прессекретаря Кремля Дмитра Пєскова повідомляє російське пропагандистське видання “РИА Новости”. 

Фото: Getty Images

Із 26 червня росіяни перестали реєструвати вантажні судна, що везли українське зерно, тож рішення не є неочікуваним. 

Втім, напередодні президент Туреччини Реджеп Ердоган казав, що Путін погодився на продовження угоди, а російські посадовці це заперечували. Росія шантажує світ, вимагаючи для подовження відновити безперешкодне постачання аміаку до Європи через Україну, а також під’єднати один з банків до системи SWIFT, від якої його відімкнули в межах санкцій.

У Кремлі зупинку угоди не пов’язують з новим вибухом на незаконному збудованому мості через Керченську протоку. 

Нагадаємо, що лише за 11 місяців дії угоди 45 країн отримали 32,5 мільйона тонн продовольства. Ще додаткові 25 мільйонів тонн світ не отримав через саботаж РФ. Але і за цих показників, за даними ООН, вдалося знизити світові ціни на продовольство на 22%. 

ZMINA детально розповідала, як Росія інструменталізує голод у країнах Африки в неспровокованій війні проти України. Окупаційні збройні сили РФ викрадають українське зерно і вивозять його через тимчасово окупований Крим, зокрема до Сирії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter