Росія вимагає знести храм ПЦУ в Євпаторії та сплатити штраф

Дата: 04 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Митрополит Кримської єпархії Православної церкви України Климент отримав пакет документів від незаконної “Федеральної служби судових приставів Криму” з вимогою демонтувати храм на честь Успіння образу Божої Матері “Неопалима Купина” в Євпаторії. Окупаційні виконавці вимагають розібрати церкву до 3 листопада 2020 року та сплатити штраф у 50 тисяч рублів.

Про це інформує Представництво президента України в Автономній Республіці Крим.

У відомстві засудили дії Росії проти Кримської єпархії Православної церкви України та її вірян і розцінили їх як “витіснення Української Церкви з тимчасово окупованого Кримського півострова”.

Росія хоче, щоб у Криму не було Української Церкви, важливого центру єднання українців. Представництво вживатиме всіх можливих заходів і дій для захисту Української Церкви: інформація про системні порушення права на релігійну свободу і зазіхання на майно ПЦУ в Криму комунікується з дипломатичним корпусом та міжнародними організаціями, факти порушень зібрано та надано до включення в щорічну Резолюцію Генеральної Асамблеї ООН щодо Криму”, – сказав постпред президента Антон Кориневич.

За його словами, представництво постійно контактує з кримськими правоохоронцями, які фіксують злочини, що скоює Російська Федерація та її окупаційні адміністрації стосовно релігійних свобод у межах кримінальних проваджень.

Митрополит Климент відмовився зносити храм. 

Напередодні  Мінреінтеграції повідомило, що ініціюватиме санкції щодо громадян Росії, які працюють на окупаційну владу та ухвалювали незаконні судові рішення про заборону діяльності ПЦУ в Криму.

Нагадаємо, раніше незаконна адміністрація Євпаторії звернулася до суду, щоб Православна церква України знесла храм і звільнила територію, на якій він розташований. За словами архієпископа Кримської єпархії Православної церкви України Климента, будівництво розпочато ще до 2014 року й у ПЦУ є відповідні документи на храм. Водночас у позовній заяві, яку архієпископ надав ЗМІ, йдеться, що в ПЦУ немає документів для будівництва храму на вказаній ділянці.

Підконтрольний Росії Євпаторійський міський суд зобов’язав Православну церкву України знести храм у Євпаторії. Сторона захисту мала намір подати заяву про перегляд рішення суду. Архієпископу Кримської єпархії ПЦУ Клименту російські судові пристави вручили постанову про знесення храму.

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря), український Омбудсман Людмила Денісова розкритикували рішення російського суду. Омбудсман наголосила, що дії російської влади “мають на меті залякування парафіян Православної церкви України в анексованому Криму”.

24 вересня 2019 року в так званому “управлінні російського міністерства юстиції Криму” втретє відмовили в реєстрації українській православній парафії на півострові.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter