Росія ввійшла до десятка країн, що мають найвищий рівень сучасного рабства — правозахисники

Дата: 30 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Росія посіла восьму позицію у першому десятку країн, що мають найвищий рівень сучасного рабства у світі, перші три — у Північної Кореї, Еритреї та Мавританії відповідно. 

Такі дані наводить Глобальний індекс рабства 2023 року, складений правозахисною організацією Walk Free.

Джерело: REUTERS/Gleb Garanich

Правозахисники наголосили на тому, що ситуація в цій сфері погіршилася. Так, у досліджуваному періоді, 2021 рік, 50 мільйонів людей жили в умовах сучасного рабства. Це на 10 мільйонів більше, ніж 2016-го, коли проводилося останнє дослідження. У загальну цифру входять близько 28 мільйонів осіб, зайнятих примусовою працею, та 22 мільйони, які живуть у примусовому шлюбі.

Згідно зі звітом, найвищу поширеність сучасного рабства мають Північна Корея — 104,6 на 1000 населення, Еритрея (90,3) та Мавританія (32). Ця країна лише в 1981 році оголосила спадкове рабство незаконним, і стала останньою країною у світі, яка скасувала це явище. Показник Росії — 13 на 1000 населення, такий же має Афганістан.

До десятка країн з найвищим індексом сучасного рабства увійшли Саудівська Аравія, Об’єднані Арабські Емірати та Кувейт, де трудові права трудящих-мігрантів обмежені системою спонсорства “кафала”і Система кафала, або спонсорство, дає приватним громадянам і компаніям в Йорданії, Лівані та більшості арабських країн Перської затоки майже повний контроль над зайнятістю та імміграційним статусом робітників-мігрантів. Система виникла через зростаючий попит в економіках країн Перської затоки на дешеву робочу силу і відчай багатьох мігрантів у пошуках роботи і можливості відправити гроші додому своїм сім'ям..

Також в топ-10 — Туреччина, Таджикистан, Росія та Афганістан.

Погіршення ситуації відбувається на тлі посилення збройних конфліктів, деградації навколишнього середовища та наслідків пандемії коронавірусу, йдеться в дослідженні.

Джерело: walkfree.org

Згідно з визначенням сучасного рабства дослідниками Walk Free, це примусова праця, примусові та дитячі шлюби, боргова кабала, примусова сексуальна експлуатація в комерційних цілях, торгівля людьми, а також продаж та експлуатація дітей. Сюди ж входить примусова праця, нав’язана державою, яка набуває різних форм, включаючи зловживання військовим обов’язком, обов’язкову тюремну працю або як засіб расової, соціальної, національної та релігійної дискримінації. Так, у 2021 році такою працею були змушені займатися приблизно 3,9 мільйона людей у світі. 

Правозахисники Free Walk наголошують: хоча примусова праця частіше зустрічається в країнах з низьким рівнем доходу, вона пов’язана з попитом країн з вищим рівнем доходу. Дві третини всіх випадків примусової праці пов’язані саме з глобальними ланцюжками постачання, уточнили дослідники.

За даними Free Walk, країни G20 — Євросоюз та 19 провідних економік світу — щорічно імпортують товарів, вироблених з використанням примусової праці, на суму 468 мільярдів доларів. З продуктів, які ризикують бути виробленими в умовах сучасного рабства, країни G20 найбільше витратили на електроніку, одяг, пальмову олію, сонячні панелі та текстиль.

Завантажити повний звіт і дізнатися більше про методологію дослідження можна тут.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter