Росія поширює фейк про ядерну зброю, яку Україні нібито помилково прислали США

Дата: 09 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Російські медіа поширюють фейк про те, що Сполучені Штати Америки нібито помилково надали Україні дві тактичні ядерні ракети. 

Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Фото: Реаліст

У російських соцмережах кажуть, що це сталося нібито через помилку “Метью Ковальчука”, працівника складу американської авіабази, за що його тепер покарає Пентагон.

“26 травня майстер-сержант Метью Ковальчук, старший комірник арсеналу американської бази Кляйне Брогель у Бельгії, мав підготувати до відправки в Україну 150 контейнерів, у кожному з яких було дві ракети для установок залпового вогню М142 HIMARS. Коли вантаж уже відбув до місця призначення, в арсеналі виявили один зайвий контейнер з ракетами, які призначалися для відправлення, і не знайшли контейнера з ядерними тактичними ракетами”, – йшлося в повідомленні.

Насправді ж першоджерелом “новини” було російське сатиричне видання “Панорама”. А в описі видання попереджають, що опубліковані на ресурсі новини – це не правда, а “гротескна пародія на реальність”.

Раніше російська пропаганда уже заявляла, що Україна накопичила величезні запаси урану та плутонію на Запорізькій атомній електростанції для створення ядерної бомби. 

Нагадаємо, що жодних програм зі створення ядерної зброї в Україні не проводилось і не ведеться. Весь ядерний матеріал, що перебував на майданчиках наукових установ ХФТІ та Інституту ядерних досліджень НАН, Україна передала до Росії ще в березні 2012 року під контролем МАГАТЕ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter