Росія не продовжила мандат місії ОБСЄ на кордоні з Україною

Дата: 02 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Росія відмовилася продовжити мандат місії спостерігачів ОБСЄ на російських пунктах пропуску “Гуково” і “Донецьк” на ділянці кордону з окупованими територіями Донбасу.

Про це повідомили на сайті місії США при ОБСЄ.

Фото: inforeactor.ru

Підписуючи у 2014 році Мінські угоди, Росія взяла на себе зобов’язання гарантувати постійне спостереження на українсько-російському державному кордоні та перевірку з боку ОБСЄ.

Однак відтоді РФ ускладнювала роботу місії, а цього року завадила продовженню мандата спостерігачів та скоротила його з чотирьох до двох місяців. 

“Робота місії є важливою в контексті імплементації Мінських угод, зокрема щодо забезпечення постійно діючого моніторингу на українсько-російському державному кордоні. Це рішення значно посилює адміністративне навантаження на міжнародних спостерігачів та підриває моніторингові можливості місії, які й без того ускладнюються безпідставними обмеженнями з боку Росії”,пояснювали в травні в українському МЗС.

Строк мандата місії має сплисти 30 вересня.

Члени місії повідомляли про ситуацію на блок-постах, а також про переміщення через кордон. 

Українське МЗС уже засудило деструктивну позицію Росії та закликало владу РФ негайно припинити свої дії. 

“Розглядаємо таке рішення РФ як свідчення її планів продовжувати й збільшувати постачання зброї, військового обладнання, боєприпасів, регулярних військ і найманців на тимчасово окуповану територію України в Донецькій та Луганській областях, що може спричинити подальшу ескалацію в зоні російсько-українського збройного конфлікту”, – повідомили у відомстві. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter