Росія в ПАРЄ хоче поставити питання про порушення “прав російськомовних” в Україні

Дата: 23 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Російська делегація ПАРЄ планує висунути питання про порушення прав російськомовного населення на освіту в Україні під час зимової сесії асамблеї. 

Про це заявив глава делегації РФ Петро Толстой, передає ТАСС.

За його словами, делегація звинувачуватиме Україну в порушенні принципів Ради Європи.

“Ми вважаємо, що 20 млн наших співвітчизників мають право і повинні мати можливість навчатися і розмовляти російською мовою, жодні посилання на те, що є мови ЄС і є мова українська, а інших мов немає, вони в Раді Європи не пройдуть”, – сказав він. 

Толстой підкреслив, що російська делегація нібито має підтримку з боку інших делегацій. Також росіяни планують подати проєкт декларації, яка засуджує руйнування пам’ятників радянським солдатам і спроби перегляду історії Другої світової війни.

Нагадаємо, що Верховна Рада нещодавно проголосувала за повернення української делегації до зали Парламентської асамблеї Ради Європи. Україна відмовилася від участі в осінній сесії організації, адже протестувала проти повернення до асамблеї російської делегації. 

Росію позбавили права голосу в ПАРЄ у 2014 році після незаконної анексії Криму. На знак протесту проти цих санкцій Москва розпочала шантаж організації, щоб повернути в ній своє право голосу. Два роки тому Російська Федерація перестала сплачувати свій внесок у Раду Європи, що спричинило фінансову кризу в організації. Проте в червні минулого року асамблея ухвалила рішення, яким дозволила Росії повернутися до сесійної зали та не виконувати жодних умов, пов’язаних з відновленням територіальної цілісності України. 

Як відомо, в січні поточного року виповнилося пів року, як набрав чинності Закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. За словами експертів, його можна назвати найкращим законом про мову, ухваленим в Україні, але він має багато суттєвих недоліків з погляду дотримання міжнародних стандартів у сфері прав людини та норм Конституції України. Зокрема, на суперечливі та дискримінаційні норми закону вказала у своїх висновках Венеційська комісія.

Центр прав людини ZMINA зробив власний аналіз невідповідностей стандартам прав людини в законі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter