Росія шукає шляхи, як захистити Крим від санкцій

Дата: 03 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Мінекономрозвитку Росії розробило законопроєкт про запровадження особливого правового режиму в анексованому Криму. За задумом окупаційної влади, завдяки анонімності інвесторів це допоможе уникнути західних санкцій.

Про це повідомляє РБК, який має документ у розпорядженні. Його справжність також підтвердив представник міністерства.

Новий режим – “особливі адміністративні райони” (ОАР) – діятиме на всій території Криму, а його учасниками зможуть стати російські компанії з будь-якого регіону, але без філій і представництв за межами півострова.

Відповідно до законопроєкту, інвестори мають вкласти щонайменше 150 мільйонів рублів в економіку Криму – на розвиток або створення виробництва, інфраструктури, туризму, санаторно-курортного лікування чи на організацію відпочинку. Учасник ОАР зможе також користуватися перевагами вільної економічної зони.

Запровадити на Кримському півострові офшорну зону з гарантією анонімності інвесторів раніше пропонували місцеві посадовці. Але більшість російських компаній не виходять на кримський ринок, як зазначає РБК, побоюючись санкцій, які відріжуть їх від валютних інвестицій і торгівлі з європейськими партнерами.

Нагадаємо, вперше західні санкції щодо Росії у світі ухвалили в липні 2014 року, після окупації Росією Криму та на тлі звинувачень на адресу Москви щодо надання військової підтримки сепаратистам, які воюють на Донбасі. 

Санкції означають, що європейцям або зареєстрованим у ЄС компаніям заборонено купувати нерухомість і підприємства в Криму, фінансувати кримські компанії або постачати послуги. Для них також унеможливлено туристичні послуги. Зокрема, європейські круїзні кораблі не можуть зв’язуватися з усіма кримськими портами, окрім надзвичайних ситуацій.

Окрім цього, забороняється експорт певних товарів і технологій кримським компаніям та використання цих товарів і технологій у сфері транспорту, телекомунікацій та енергетики, зокрема для дослідження, розвідки й видобутку нафти, газу та мінеральних ресурсів. Заборона також діє на забезпечення технічною допомогою, посередницькими операціями, будівничими та інженерними послугами, що пов’язані з інфраструктурою в цих секторах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter