Росія ще більше посилила блокування сигналу українських FM-станцій на півночі Криму

Дата: 05 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

У порівнянні з попереднім моніторингом, проведеним у червні цього року, ситуація з поширенням українського сигналу на півночі Криму погіршилася.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група (КПГ) з посиланням на свій новий  моніторинг мовлення радіостанцій FM-діапазону на півночі півострова. 

Кримські правозахисники повідомляють, що в червні цього року українське мовлення було доступне у восьми населених пунктах з 19, то у вересні сигнал українських FM-радіостанцій поталанило почути лише в п’яти населених пунктах з того самого списку.

Крім того, зменшилася кількість частот, на яких можна почути український радіосигнал.

Кримська правозахисна група нагадує, що в березні 2021 року сигнал українських FM був доступний у 13 населених пунктах з 19 перевірених.

Як і раніше, досі можна почути українські FM-радіостанції в населених пунктах Солоне Озеро, Джанкой, Овочеве, Мартинівка, Завіт Ленінський, Лобанове, Зелена Нива, Красноперекопськ, Армянськ, Ішунь.

“У Вишнівці, Красноармійському, Придорожньому, Зарічному в червні на деяких частотах був доступний сигнал українських FM-станцій. У вересні на цих радіочастотах чутно одночасне мовлення двох радіостанцій. Унаслідок сигнал на цих частотах на сьогодні нерозбірливий. На інших частотах у цих населених пунктах доступний сигнал російських FM-станцій гарної якості”, – йдеться в повідомленні КПГ.

У Новоалександрівці та Єрмаковому можна почути лише одну українську станцію, в Істочному й Воїнці – по три радіостанції, у Передмістному – п’ять  українських FM-радіостанцій.

Повідомляється, що на частоті 99,8 МГц, де в березні можна було вловити сигнал українського Радіо НВ, у всіх перевірених населених пунктах зі списку моніторингу тепер мовить підконтрольне Міноборони РФ радіо “Зірка”.

Мовлення українських FM з Чаплинки, в північному Криму, заглушають такі російські радіостанції:

  • частоту радіо “Культура” 95,3 – радіо “Крым”;
  • частоту “Перець FM” 96,4 – радіо “Море”;
  • частоту радіо “Мейдан” 102,3 – “Спутник”;
  • частоту радіо “Хаят” 103,5 – “Маяк”.
  • частоту радіо “Промінь” 106,4 – “Ватан Седасы”. 

Мовлення українських FM з Чонгара, в північному Криму, заступають такі російські радіостанції:

  • частоту Українського радіо 100,7 – радіо “Спутник”;
  • частоту радіо “Промінь” 102,6 – “Вести”;
  • частоту “Армія FM” 103 – радіо “Крым”;
  • частоту “Радіо НВ” 104,1 – радіо “Море”;
  • частоту “Крим.Реалії” 105,9 – “Вести”;
  • частоту радіо “Херсон FM” 107,8 – “Ватан Седасы”.

Як відомо, окупаційна влада півострова встановила нову телерадіовежу поруч з КПВВ “Чаплинка” на окупованій території Криму.

Кримська правозахисна група наголошує, що результати регулярних моніторингів радіоефіру засвідчують систематичне порушення права мешканців Криму на доступ до інформації, а саме до незалежних українських медіа.

Правозахисники нагадують, що Генасамблея ООН засудила блокування РФ українських вебсайтів і радіостанцій у своїй резолюції “Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополі, Україна”, ухваленій 16 грудня 2020 року.

Правозахисна організація закликає Росію негайно припинити блокування та відновити мовлення українських радіостанцій у Криму. Водночас кримські правозахисники наполягають, що Україні конче необхідно посісти активнішу позицію у сфері пошуку міжнародно-правових механізмів для притягнення до відповідальності Росії за ці дії.

Раніше ZMINA розповідала, чому досі Україна програє інформаційну війну на технічному рівні й що можна зробити, щоб покращити ситуацію. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter