Росія продовжує утримувати в Криму 86 політв’язнів

Дата: 10 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

В окупованому Росією Криму досі перебувають 86 людей, яких незаконно позбавили волі за політичними чи релігійними мотивами. 

Про це повідомляють активісти Кримської правозахисної групи. 

За даними правозахисників, 34 в’язням зі списку вже винесли вироки, частину з них етапували до колоній Криму та РФ. Решта перебувають у слідчих ізоляторах окупованого півострова і Росії. 

Серед утримуваних людей більша частина – кримські татари, яких російські силовики затримують у Криму за нібито екстремізм та належність до забороненої в РФ організації “Хізб ут-Тахрір” і Міжнародна ісламська політична партія, заснована 1953 року в Східному Єрусалимі. Основна мета організації – це відновлення ісламського стилю життя, ісламської держави (халіфату) та втілення в ній ісламської системи. У Росії організацію почали переслідувати ще 2003 року. Після анексії Криму у 2014 році російські силовики активно приписують співпрацю з організацією кримським татарам. Правозахисники вважають такі переслідування політично вмотивованими. .

Зі свого боку Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова в інтерв’ю телеканалу “1+1” повідомила, що українська сторона ідентифікувала 113 людей, яких Росія незаконно позбавила волі на окупованих територіях. Водночас 89 з них – кримські татари. 

“Ми не зупиняємось, ми проводимо особисті перемовини, президент і керівник робочої групи проводять перемовини для того, щоб повернути всіх”, – сказала вона. 

Також Денісова додала, що наступний етап обміну політв’язнями може відбутися до кінця поточного року. 

Як відомо, 7 вересня Україна та Росія провели масштабний обмін в’язнями, в межах якого звільнили 24 полонених моряків, Романа Сущенка, Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Володимира Балуха та інших політв’язнів, яких РФ роками незаконно утримувала у себе. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter