Росія порушує право політв’язня Ленура Халілова спілкуватися в суді кримськотатарською мовою – Омбудсман

Дата: 03 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Південний військовий окружний суд у російському Ростові-на-Дону забороняє фігуранту алуштинської справи “Хізб ут-Тахрір” Ленуру Халілову спілкуватися рідною кримськотатарською мовою під час судового засідання. 

Про це на своїй фейсбук-сторінці написала Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

Ленур Халілов

За її словами, суддя, що головує, кілька разів забороняв Ленуру Халілову звертатися, спілкуватися й висловлювати свою правову позицію, надавати свідчення рідною кримськотатарською мовою за допомогою перекладача. На запит адвоката надати Халілову перекладача суд відповів відмовою, розцінивши прохання захисту як “відмову від висловлювань на свій захист”.

“Згідно з чинним російським законодавством, а саме пунктом 6 частини 4 статті 47 Кримінально-процесуального кодексу Російської Федерації, обвинувачені мають право надавати покази та висловлюватися рідною мовою або мовою, якою вони володіють”, – пояснила Уповноважена. 

Вона переконана, що відмова в наданні перекладача українським і кримськотатарським обвинуваченим у російських судах “має системний й масовий характер, а така практика суперечить статті 6 Європейської конвенції про захист прав людини й основних свобод”. Через це Омбудсман звернулася до своєї російської колеги Тетяни Москалькової та до Вищої кваліфікаційної колегії суддів, генерального прокурора і голови Південного військового окружного суду Росії з вимогою “відновити законні права Халілова та забезпечити дотримання процесуальних прав інших утримуваних владою громадян України”.

Нагадаємо, у березні 2021 року суддя Південного окружного військового суду Панасенко видалив із залу суду фігурантів другої Сімферопольської групи в справі “Хізб ут-Тахрір” Сервета Газієва та Ерфана Османова за виступ кримськотатарською мовою. 

Відомо, що російські силовики після ранкових обшуків 10 червня 2019 року в будинках кримських татар в Алуштинському, Білогірському та Сімферопольському районах затримали восьмеро громадян України – Руслана Нагаєва, Ельдара Кантимірова, Руслана Месутова, Ленура Халілова, Різу Омерова, Енвера Омерова, Айдера Джеппарова та Ескендера Сулейманова.

“ФСБ” звинуватила затриманих кримчан в участі в діяльності терористичної організації за ст. 205.5 Кримінального кодексу Росії.

23 вересня 2020 року російський правозахисний центр “Меморіал” визнав фігурантів алуштинської справи “Хізб ут-Тахрір” Ельдара Кантимірова, Руслана Месутова, Руслана Нагаєва і Ленура Халілова політичними в’язнями й вимагав їх негайного звільнення.

Українські правоохоронні органи розслідують незаконний обшук з боку російських силовиків у будниках громадян України.

Представники міжнародної ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” називають своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії та в окупованому нею Криму. Верховний суд Росії заборонив “Хізб ут-Тахрір” 2003 року, включивши до списку об’єднань, названих “терористичними”.

Захисники заарештованих і засуджених у “справі Хізб ут-Тахрір” кримчан вважають їхнє переслідування мотивованим за релігійною ознакою. Адвокати зазначають, що переслідувані в цій справі російськими правоохоронними органами – переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці і кримчани іншого етнічного походження, які сповідують іслам. Міжнародне право забороняє запроваджувати на окупованій території законодавство держави, що окуповує.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter