Росія порушує права корінних кримськотатарських жінок

Дата: 04 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

За вісім років тимчасової окупації Росією Криму на півострові були вбиті 12 жінок. Окупаційні силовики сфабрикували сім кримінальних та сотні адміністративних справ проти жінок, проведено 19 обшуків у будинках кримськотатарських активісток.

Про це під час роботи 83-ї сесії Комітету ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок у Женеві повідомила менеджерка Кримськотатарського ресурсного центру Зарема Барієва, розповідаючи про становище кримськотатарських жінок в тимчасово окупованому Криму та на новоокупованих територіях України.

За її словами, ситуація з правами людини в регіоні погіршується через неправомірне використання російського законодавства у сфері антитерористичного спрямування, пригнічуючи тим самим й голоси жінок корінного народу.

Традиційно кримськотатарські жінки брали активну участь у політичному житті. Через заборону Меджлісу сотні жінок корінного кримськотатарського народу обмежені у праві здійснювати власні представницькі функції, оскільки перебування у цій якості на території Кримського півострова загрожує притягненням до кримінальної відповідальності як учасниць “екстремістської організації”.

З початком повномасштабної війни та окупації нових територій жертвами переслідувань з боку російських окупантів стали і кримськотатарські жінки, які компактно проживали в Херсонській та Запорізькій областях. Директор Мелітопольського краєзнавчого музею Лейла Ібрагімова стала першою жертвою, викраденою з будинку з мішком на голові, а в будинку члена Меджлісу кримськотатарського народу Гульнари Бекірової неодноразово проводилися обшуки за її відсутності.

З моменту окупації півострова кримськотатарські жінки-адвокати, які захищають політв’язнів Кремля, систематично переслідуються окупаційною адміністрацією.

Вона нагадала, що російські силовики заарештували на п’ять діб адвокатку Еміне Авамільову у травні цього року під час виконання службових обов’язків.

У серпні 2022 року Палата адвокатів Чеченської Республіки за поданням департаменту Міністерства юстиції Росії позбавила ​​професійного статусу адвокатку Лілю Гемеджи.

Зарема Барієва звернула увагу комітету ООН на те, що становище з корінними кримськотатарськими жінками не показане у звіті, який Україна надала на розгляд Комітету. Вона рекомендувала комітету вивчити питання залучення жінок до процесу миробудування, їхню роль у переговорному процесі для досягнення сталого миру та розробити механізм ефективного захисту жінок корінного народу, які зазнали переслідувань з боку держави.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter