Росія порушує міжнародне право, коли судить українських військових за тероризм — кримські правозахисники

Дата: 05 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Росія порушує міжнародне гуманітарне право, російські силовики не визнають статусу військовополонених щодо захоплених на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) співробітників диверсійних підрозділів української армії. 

Про це повідомляють аналітики моніторингового огляду ініціативи “Кримська ідея”, передає кореспондент видання ZMINA

Їх звинувачують у підготовці терористичних актів проти мирного населення і переслідують у кримінальному порядку як цивільних осіб на території Криму.

Правозахисники вказують, що такими діями Росія порушує ІІІ Женевську конвенцію про поводження з військовополоненими. 

Як приклад автори доповіді наводять справу Павла Запорожця, який, як твердить російське слідство, як представник ЗСУ отримав завдання на мінування маршрутів пересування військових патрулів у Херсоні.

“Однак після його захоплення проти нього сфабрикували кримінальну справу про підготовку терористичного акту проти мирного населення у день святкування перемоги у Великій Вітчизняній війні. Українські органи влади вважають його військовополоненим, а російські органи слідства ведуть кримінальне провадження за статтею 361 КК РФ як щодо цивільної особи”, — йдеться у доповіді кримських правозахисників.

Вони зауважують, в тимчасово окупованому Криму умови утримання та поводження з військовополоненими Збройних сил України залишаються недоступними для спостереження правозахисників.

У правозахисній ініціативі також відзначили зростання протягом періоду з 24 серпня до 24 листопада  кількості кримінальних справ за ст. 208 КК РФ щодо фінансування чи участі у добровольчих формуваннях України та нові переміщення цивільних осіб з новоокупованих територій, яких звинувачують у плануванні терористичних актів проти органів російської адміністрації.

Як відомо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо ви стали потерпілим або свідком тортур, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу oh@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація буде використана для звернень у національні та міжнародні слідчі органи, зокрема, в Комітет ООН проти тортур, Незалежну міжнародну комісію ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародний кримінальний суд, Європейський суд з прав людини тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter