Росія не випускає абітурієнтів з ТОТ для вступу до українських вишів – Міносвіти

Дата: 18 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Окупаційна влада в тимчасово окупованому Криму і на Донбасі не випускає абітурієнтів, які бажають вступити до вищих навчальних закладів на підконтрольній українському уряду території.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства освіти і науки України.

Цього року, як і торік, освітні центри “Донбас-Україна” і “Крим-Україна” отримують звернення про випадки заборони з боку окупаційної влади перетину КПВВ абітурієнтами, які живуть на тимчасово окупованих територіях України, кажуть у відомстві.

У Міносвіти звертають увагу, що наразі перетин адміністративного кордону Криму з материковою Україною іноді відбувається з порушенням чинних норм в’їзду і виїзду. Через це міністерство просить Держприкордонслужбу не застосовувати адміністративних покарань для абітурієнтів, які вступають за освітніми програмами “Донбас-Україна” і “Крим-Україна”.

Відомство просить інформувати про проблеми, які виникають у дітей з ТОТ під час намагання вступити до закладів освіти України, на номери освітніх центрів “Донбас-Україна” або “Крим-Україна” (контакті дані розміщено на сторінках Міністерства освіти і науки України та порталі Доступна освіта), а також на гарячу лінію Урядового контактного центру 0 800 504 425 або через канали мобільного зв’язку: +38 098 079 69 73 (Viber, Whatsapp, Telegram); +38 095 200 85 73. Послуги зв’язку є безкоштовними. 

Міносвіти обіцяє, що в межах компетенції вживатиме всіх необхідних заходів, щоб забезпечити можливість громадянам з окупованих територій вступати до закладів освіти України. 

Нагадаємо, 10 липня 2020 року президент України Володимир Зеленський підписав закон про вступ без ЗНО для випускників з ОРДЛО й Автономної Республіки Крим.

Напередодні менеджерка з адвокації Центру прав людини ZMINA Альона Луньова розповіла про необхідність ухвалення законопроєкту №5478. Цей документ має звільнити від адмінвідповідальності подорожніх, які виїхали через неконтрольовані Україною ділянки українського кордону на територію РФ і заїхали через КПВВ на підконтрольному Києву державному кордоні.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter