Росія інтенсивно мобілізує представників ультраправої воєнізованої організації для участі у війні – Міноборони України

Дата: 28 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Через значні втрати серед своїх військових Росія проводить інтенсивну мобілізацію представників “Російського імперського руху” – визнаної терористичною ультраправої воєнізованої організації. Зокрема, для участі у війні проти України планують відправити її бойове крило – “Імперський легіон”. 

Про це під час брифінгу повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр. 

Учасники “Російського імперського руху” / Фото: Коммерсантъ

За словами Маляр, воєнно-політичне керівництво Росії намагається “в авральному порядку” відновлювати бойові спроможності з’єднань і частин, які зазнали втрат серед особового складу під час бойових дій на території України. Для цього у Росії активізували діяльність так званого “Російського імперського руху”.

Маляр розповіла, що РФ проводить інтенсивну мобілізацію його членів, зокрема воєнізованого крила — “Імперського легіону”.

Особливий цинізм наративів російської пропаганди полягає в тому, що для реалізації офіційно задекларованих керівництвом РФ цілей “спеціальної воєнної операції” та “денацифікації” України залучаються сили, які відкрито сповідують неонацистську ідеологію і внесені до списку особливо небезпечних терористичних організацій”, — зазначила заступниця міністра оборони України.

Раніше німецька розвідка надала журналістам інформацію про те, що у лавах збройних сил Росії у війні проти України беруть участь члени російських праворадикальних і неонацистських організацій. Це, зокрема, “Імперський легіон” та ДШРГ “Русич”. Перший вже воював на окремих окупованих територіях Луганської та Донецької областей у 2014–2015 роках, брав участь у спробі анексії Криму та має свою базу підготовки у Санкт-Петербурзі. Відомо про участь легіону у громадянській війні в Лівії.  

“Русич”, як вказувала німецька розвідка, може бути пов’язана з ПВК Вагнера, група також брала участь у бойових діях на Донбасі у 2014–15 роках, а також, можливо, у Сирії. На етапі повномасштабної війни бойовики з “Русича” почали брати участь у боях найпізніше з початку квітня. 

“Російський імперський рух” є ультранаціоналістичною, монархічною воєнізованою організацією, яка позиціонує себе як “російська православна національно-патріотична і монархічна”. США та Канада визнали її терористичною. Штати заявляли, що вона надає воєнізовану підготовку неонацистам і “прихильникам вищості білої раси”. За даними Держдепу США, саме у цій організації у 2016 році тренувалися двоє шведів, які пізніше вчинили серію терактів на батьківщині.

ZMINA вже писала, що у складі російської армії на території України воює відкритий неонацист Євген Рассказов з позивним “Топаз”. 

І це не поодинокий випадок, який підтверджує наявність у лавах російської армії неонацистів. 

Так, 3 квітня на офіційному сайті голови “ДНР” Дениса Пушиліна опублікували відео вручення нагороди “бійцям народної міліції, які брали участь у наступі на Маріуполь”. На формі одного з військових, якому Пушилін вручив нагороду, видно нацистську символіку. На рукаві в нього дві нашивки – трохи видозмінена версія нацистської емблеми “Тотенкопф” та скандинавський символ Одіна “Валькнут”, який часто використовують сучасні неоязичники та частина неонацистів. Згодом цей фрагмент з відео вирізали. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter