Росія ігнорує звернення політв’язнів про надання медичної допомоги – Денісова

Дата: 22 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що стан здоров’я політв’язнів Джеміля Гафарова та Енвера Омерова погіршується, однак окупанти ігнорують їх звернення про надання медичної допомоги.

Про це вона написала на своїй фейсбук-сторінці.

“За словами рідних, Джеміль Гафаров, інвалід ІІ групи, скаржиться на різке загострення хронічних хвороб. Його турбують постійні судоми в ногах, сильний біль у серці та різкі стрибки тиску. Енвера Омерова турбують сильні болі опорно-рухового апарату, які не дають вільно ходити”, – пише Омбудсман.

Денісова відзначила, що політв’язнів утримують в перенаповнених камерах, зокрема Джеміль Гафаров поміщений в камеру ще з 10 особами, однак там в наявності лише шість ліжок.

“Звертаюся з вимогою до Уповноваженого з прав людини Тетяни Москалькової невідкладно забезпечити реалізацію прав громадян України та забезпечити надання необхідної кваліфікованої медичної допомоги, а також привести умови тримання у відповідність до мінімальних правил поводження з в’язнями”, – підкреслила вона.

Нещодавно незаконне “Управління Федеральної служби виконання покарань” у Криму і Севастополі (ФСВП) у відповіді “Крим.Реалії” стверджувало, що лікар стежить за станом здоров’я Гафарова.

Водночас захисниця Гафарова зазначила, що її підзахисний перебуває в критичному стані. Він має хронічне захворювання нирок і пов’язані з ним хвороби серця. Адвокатка додала, що, крім відмови у переданні ліків, Гафарова відмовилися шпиталізувати. Лілія Гемеджи подала заяву в адміністрацію СІЗО Сімферополя про проведення медичного огляду її підзахисного.

Джеміль Гафаров – один із фігурантів другої сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір”. Його затримали в березні 2019 року. Енвер Омеров – фігурант білогірської справи “Хізб ут-Тахрір”, якого затримали у червні 2019 року. ФСБ Росії звинувачує їх в участі в осередку “Хізб ут-Тахрір”.

Кримчани відкидають усі звинувачення, а Міністерство закордонних справ України та міжнародні організації неодноразово закликали Росію припинити переслідування жителів півострова.

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Ви також можете підписати петицію Prisoners Voice та поширити цю новину. 

За даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 99 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язні вже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter