Росія хоче вийти з угоди про покарання за злочини в міжнародних збройних конфліктах

Дата: 17 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Президент РФ Володимир Путін вніс до Держдуми законопроєкт, який пропонує відкликати визнання Росією Міжнародної комісії з розслідування порушень гуманітарного права під час міжнародних військових конфліктів.

Документ опублікували на сайті Держдуми. 

Путін запропонував відкликати визнання комісії через виняткові обставини, які зачіпають інтереси Російської Федерації, а саме те, що комісія нібито давно не виконує своїх функцій.

“У нинішній міжнародній ситуації ризики зловживання повноваженнями комісії в політичних цілях з боку несумлінних держав істотно зростають”, – пояснює він у листі до голови Держдуми.

Відомо, що Міжнародну комісію зі встановлення фактів порушень гуманітарного права під час міжнародних військових конфліктів створили в 1977 році, коли ухвалили два додаткові протоколи до Женевської конвенції. СРСР ратифікувала документ у 1989 році.

Держдума РФ має розглянути питання виходу з угоди 24 жовтня. 

На думку експерта з міжнародного права Миколи Гнатовського, комісія була єдиним та дуже скромним механізмом для з’ясування правди про порушення міжнародного гуманітарного права, що існує наразі.

Передбачена Першим Додатковим протоколом до Женевських конвенцій Комісія зі встановлення фактів – єдиний та дуже…

Gepostet von Mykola Gnatovsky am Donnerstag, 17. Oktober 2019

“Відкликання згоди на її компетенцію – дія, що каже сама за себе”, – написав він на своїй сторінці у фейсбуці.

Намаганням Росії уникнути відповідальності за свої злочини в іноземних конфліктах назвав плани РФ заступник очільника українського МЗС Сергій Кислиця.

О том, что ipso уже и не facto или как военные преступники в России защищались от ответственности и меняли законы (мовою…

Опубліковано Sergíy Kyslytsya Четвер, 17 жовтня 2019 р.

“Очевидно, в Москві паніка або щонайменше розуміння потенційної відповідальності за злочини під час російської агресії проти іноземних держав. Тому російські законодавці вирішили, що подальше визнання компетенції комісії не є доцільним”, – прокоментував він цю новину на своїй сторінці у фейсбуці. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter