Російський силовик на Запоріжжі вимагав гроші у рідних полонених, яких катував

Дата: 28 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Заочно про підозру у порушенні законів та звичаїв війни, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, повідомили російському командиру роти полку Росгвардії з Чечні. 

Про це розповіли у СБУ. 

Агмерзоєв Зелімхан Маулович

Слідчі не приховують імені підозрюваного – це Зелімхан Агмерзоєв

Саме він, як вважають есбівці, сформував та очолив каральні загони в окупованому Мелітопольському районі Запоріжжя. За наказом Агмерзоєва його підлеглі катували як військовополонених, так і цивільних українців. 

Один із задокументованих випадків стосувався військовополоненого, від дружини якого Агмерзоєв вимагав пів мільйона гривень, щоб не продовжувати катування чоловіка. Крім того, за 20 тисяч доларів він обіцяв рідним відпустити та не катувати двох цивільних заручників. 

Затриманих не тільки били за наказом росгвардійця, але й катували електричним струмом, а у проміжках між цим тримали в камерах в антисанітарії. 

Санкція інкримінованої росіянину статті передбачає позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років.

На батьківщині Агмерзоєв також відомий тим, що катує та вбиває чеченців, незгодних з владою Рамзана Кадирова. Тамтешні правозахисники називали його причетним до вбивства жителя Грозного Мовсара Умарова, якого у 2020-му викрали й після цього чоловіка ніхто не бачив.

Такі випадки у Чечні непоодинокі. 

Нагадаємо, у комісії з розслідування порушень в Україні, уповноваженої Радою ООН з прав людини, вважають, що вчинені росіянами катування можуть становити злочини проти людства.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter