Російський суддя у вироку розповів про поставки РФ продовольства для “військових частин” на Донбасі

Дата: 16 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

У Росії суддя Кіровського районного суду міста Ростов-на-Дону Леонард Шолохов у вироку від листопада 2021 року у справі щодо корупції розповів про постачання продовольства у військові частини Збройних сил РФ, що розташовані на території окупованих частин Донецької та Луганської областей.

Вирок знайшли журналісти “Радіо Свобода”. 

Суддя Кіровського районного суду міста Ростов-на-Дону Леонард Шолохов. Фото: k0m237.livejournal.com

Обвинуваченим у справі, яку розглядав Шолохов, був заступник регіонального керівника ТОВ “Технологія” на прізвище Забалуєв, якого відправили до в’язниці на 5 з половиною років за посередництво у хабарі. Чоловік стверджував, що є військовим, однак суду це довести не вдалось.

Забалуєв, як встановили російські слідчі, займався закупівлею та продажем продовольства, яке “призначалося для відправки у військові частини Збройних сил РФ, що дислокуються на території ДНР та ЛНР”. У січні–листопаді 2019-го він передав 990 тисяч рублів від свого начальника керівникові центру санітарно-епідеміологічного нагляду Південного військового округу Росії.

Підполковник з цього округу, як наполягав захист Забалуєва, вимагав від його начальника 90 тисяч рублів на місяць, щоб не перешкоджати перевезенням. У разі несплати офіцер “обіцяв зривати постачання на користь військовослужбовців РФ, які перебувають на бойовому чергуванні в ДНР та ЛНР”.

Скріншот вироку з сайту суду

Засуджений розповів, що одна поїздка вантажівки обходилася у 65–80 тисяч рублів, а така висока ціна була пов’язана із ризиком для життя водіїв. На кордоні ті мусили здати документи, зняти з машин номери та під наглядом прямували до України. Перед відправкою їх перевіряв військовий у званні майора. 

РФ, як йдеться у вироку, возила борошно, консерви та свіжі овочі, а сумарна вартість одного постачання становила понад 130 мільйонів рублів. Поїздки відбувались у 2018–2019 роках і, за приблизними підрахунками журналістів, 1300 тонн продовольства, які возили раз на два тижні, вистачило б для приблизно 26 тисяч людей.

У вироку водночас не наполягають, що постачанням займалася лише одна компанія.

Після того як про знахідку журналістів почали писати інші медіа, на це відреагував прессекретар російського президента Дмитро Пєсков. Під час брифінгу, відповідаючи на запитання, він назвав текст вироку помилкою: 

“Ну, певно, йдеться про помилку тих, хто писав цей текст. Тому що це неможливо. Ніяких Збройних сил Російської Федерації біля самопроголошених республік не було і немає. Збройні сили Російської Федерації є біля Російської Федерації. Гуманітарна допомога постійно постачається, ви знаєте про це. Вона постачається у ці республіки. Ці республіки гостро потребують цієї допомоги. Але про жодні поставки, які ви процитували, мови йти не може. Це помилка тих, хто складав цей документ”.

Невдовзі після цього текст зник з сайту суду, однак журналісти “Радіо Свобода” зберегли копію сторінки за 15 грудня 2021 року. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter