Російський суддя оштрафував кримськотатарського активіста Сервера Барієва на 360 тисяч рублів за пост у вконтакті

Дата: 25 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Російський Південний окружний військовий суд оштрафував кримськотатарського активіста Сервера Барієва на 360 тисяч рублів і 228 166 гривень та позбавив його права користуватись інтернетом строком на півтора року. Мотивом для кримінальної справи став пост у вконтакті з ісламською символікою.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність”.

Сервер Барієв розмістив у соціальній мережі “ВКонтакті” публікацію з газети “Ар-рая”, яку слідчий російської ФСБ кваліфікував як “пропагандистський матеріал “Хізб ут-Тахрір“. Коли чоловік перебував в ФСБ, то підтвердив, що дійсно розміщував у соцмережі цю статтю і готовий видалити матеріали.

Газета “Ар-Рая” є тижневиком, який ісламська політична партія видає арабською мовою за свій кошт. 

Слідчий ФСБ Росії в Криму Олександр Лавров стверджував, що з 2016 року Сервер Барієв “знайомився в соціальній мережі “ВКонтакті” з ідеологією ісламської партії “Хізб ут-Тахрір” та “сприйняв для себе ідеологію та практику тероризму як правильні, такі, що потребують підтримки й наслідування”.

Як відомо, релігійну організацію “Хізб ут-Тахрір” Верховний суд РФ 2013 року визнав терористичною без жодних доказів її терористичної діяльності. Як зауважує російська правозахисна організація “Меморіал”, оскільки в мотивувальній частині цього рішення відсутні будь-які дані про терористичну діяльність “Хізб ут-Тахрір”, які мають бути відповідно до визначення тероризму в Кримінальному кодексі РФ та федеральному законі РФ “Про боротьбу з тероризмом”, таке рішення є необґрунтованим.

Окупаційна влада в тимчасово окупованому Криму незаконно застосовує своє кримінальне законодавство на півострові, а мала б, за міжнародним правом, послуговуватися Кримінальним кодексом України. В Україні ця релігійна організація діє легально.

Суддя Сергій Горєлов ухвалив обвинувальне рішення проти Барієва за ч. 2 ст. 205.2 КК Росії (“публічні заклики до терористичної діяльності, публічне виправдання тероризму або пропаганда тероризму”).

Повідомляється, що суму штрафу Барієв зможе виплачувати по 10 тисяч рублів щомісяця протягом трьох років. Телефон та сім-картку Барієва, як “засоби скоєння злочину”, знищать. Також Барієв не зможе адмініструвати сайти в інтернеті півтора року. Під адмініструванням сайтів суддя мав на увазі бути простим користувачем інтернету.

“Я думаю, що півтора року без інтернету поживете, нічого страшного в цьому немає, не найстрашніше, що може бути. Суд урахував, що ви вперше таке діяння вчинили. Подальша ваша доля у ваших руках”, – зазначив суддя Горєлов.

Повідомляється, що під час дебатів російський прокурор Сергій Айдінов просив суд призначити Барієву штраф у розмірі 500 тисяч рублів і 316 898 гривень та заборону на адміністрування сайтів у мережі Інтернет протягом п’яти років.

Сервер Барієв – 28-річний стоматолог із селища Роздольне в Криму та громадський активіст. Наразі чоловік не працює за спеціальністю.

“Кримська солідарність” зазначає, що Барієв уже зазнавав тиску з боку окупаційних силовиків за “свою громадянську позицію щодо статусу півострова та репресії кримських татар”. За словами Барієва, з 2019 року він почав помічати за собою стеження після того, як його відвідали співробітники російського центру протидії екстремізму.

У 2019 та 2022 роках окупаційні силовики незаконно проводили обшуки в будинку Барієва. Тоді його відпустили під підписку про невиїзд.

Нагадаємо, 19 липня Південний військовий окружний суд у російському Ростові-на-Дону засудив літнього кримського татарина Азамата Еюпова з хворобою серця до 17 років колонії суворого режиму. 

Прокурор Автономної Республіки Крим та Севастополя Ігор Поночовний заявив, що, “незважаючи на всі скоєні Росією жорстокі злочини, які важко навіть уявити в цивілізованому суспільстві, держава-окупант намагається змістити фокус уваги та нав’язати наративи, що не росіяни, а корінний народ Криму – “терористи” та “екстремісти”.

Ігор Поночовний

“Така політика РФ та її окупаційної адміністрації спрямована на дискредитацію і переслідування корінного населення півострова за релігійними ознаками. Для придушення свободи слова, свободи висловлення поглядів та свободи релігії окупанти використовують усі можливі способи залякування населення, зокрема незаконно створену систему кримінального правосуддя на окупованій території півострова Крим”, – додав Поночовний.

Прокуратура АРК здійснює процесуальне керівництво в кримінальних провадженнях за фактами незаконного переслідування кримських татар за релігійними ознаками на території півострова (ч. 1 ст. 146, ч. 2 ст. 146, ч. 2 ст. 162 та ч. 1 ст. 438 КК України).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter