Російський суд укотре залишив під вартою кримську татарку, політув’язнену Леніє Умерову

Дата: 18 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Російський суд укотре залишив під вартою кримську татарку, політув’язнену Леніє Умерову: її утримуватимуть у СІЗО до 4 березня 2024 року.

Про це 18 грудня повідомив брат бранки Кремля Азіз Умеров на своїй сторінці у фейсбуку.

Леніє Умерова. Фото із соцмереж

Він нагадав, що Леніє підозрюють у шпигунстві, їй загрожує покарання до 20 років позбавлення волі. Справу повністю засекречено, жодних обставин не розголошують, з рідними та близькими дівчині спілкуватися не дають.

Також Азіз Умеров сказав, що сестра досі не отримала теплих речей, які рідні відправили їй ще в жовтні.

Адвокат Леніє Дмитро Дінзе заявив, що вимоги сторони захисту до запобіжного заходу не змінилися: адвокати наполягали на підписці про невиїзд. Батьки Умерової були готові винайняти для неї житло в Москві, щоб вона могла брати участь у слідстві та суді. Проте суд це до уваги не взяв.

Нагадаємо, кримську татарку Леніє Умерову затримали в грудні 2022 року на російсько-грузинському кордоні, коли вона намагалася потрапити до Криму. Їй треба було доглядати за батьком після того, як той пройшов курс лікування проти онкології.

На неї склали адміністративний протокол за “порушення правил перетину держкордону” та відправили до Центру утримання іноземних громадян у Північній Осетії, призначивши штраф у 2 тисячі рублів.

П’ятигорський касаційний суд виключив депортацію – Умерову мали випустити з центру. Також, за рішенням суддів, вона не становить небезпеки для РФ.

Проте, коли дівчина вийшла із суду, невідомі одягли їй на голову мішок, вивезли до Владикавказа, де знову склали протокол, але вже про непокору поліції, і відправили до міського ІТТ.

До початку травня 2023 року на неї постійно складали адмінпротоколи, кілька разів заарештовували, після чого співробітники ФСБ відвезли Леніє до Москви. Її звинуватили в шпигунстві, за це їй може загрожувати до 20 років ув’язнення.

Наприкінці вересня московський суд продовжив їй запобіжний захід до 4 січня 2024 року.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що бранка Кремля Леніє Умерова, яку російські силовики торік затримали дорогою до окупованого Криму, написала листа президенту України Володимиру Зеленському

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter