Російський суд відправив на 17 років за ґрати кримського татарина Еміля Зіядінова

Дата: 19 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Південний окружний військовий суд у російському місті Ростові-на-Дону присудив 17 років ув’язнення кримськотатарському активісту Емілю Зіядінову. Чоловіка звинуватили в організації діяльності терористичного угруповання та підготовці до захоплення влади в межах так званої справи “Хізб ут-Тахрір”. 

Про це повідомляє “Кримська солідарність”. 

Зіядінов разом із дружиною та дітьми. Фото: Кримська солідарність

Еміль Зіядінов – 37-річний батько чотирьох дітей із селища Красногвардійське, що в окупованому Криму. З дитинства він займався карате та тхеквандо, а тому, коли виріс, став дитячим тренером у рідному селищі. 

Після окупації півострова чоловік всіляко підтримував політв’язнів – кримських мусульман та їхні сім’ї. До прикладу у 2018-му виходив з одиничним пікетом із плакатом “Мусульмани не терористи”, їздив на суди до Москви та Ростова, робив передачі до в’язниць та приїжджав на місця обшуків.

Уперше Зіядінова затримали у 2019-му біля будинку іншого активіста Рустема Шейхалієва. Російські силовики тоді звинуватили його в непокорі. Вже влітку наступного року в будинку чоловіка відбувся обшук і його арештували.

Обвинувачення переконувало, що Еміль організовував конспіративні збори забороненої в Росії “Хізб ут-Тахрір” в одному з домоволодінь у Криму. Колишня дружина господаря цього дому кілька разів непритомніла в суді під час допиту, а до цього давала свідчення в будівлі ФСБ.

Свідчив проти активіста й секретний свідок під псевдонімом Татаров.

Він заявив, що Зіядінов був членом “Хізб ут-Тахрір”, проводив конспіративні збори, на яких він та інші не встановлені слідством особи активно вивчали ідеологію руху та активно вербували інших осіб. Водночас свідок не зміг докладно повідомити суду, за яких обставин, коли й де вони познайомилися з підсудними, не пояснив, скільки людей та кого саме залучили до діяльності забороненої організації. Не міг він і детально розповісти про місце та час проведення бесід, хто саме вперше привів їх у квартиру, про те, як виглядав будинок та хто був присутній на зборах.

Фото: Кримська солідарність

Захисник Зіядінова Айдер Азаматов розповідав, що Татаров плутався у свідченнях, нерідко вживав фрази “не пам’ятаю” та “на мою думку”, чим бентежив навіть російського прокурора Ігоря Надолинського

Як доказ у справі використали експертизу, результати якої критикувала незалежна спеціалістка-філологиня Олена Новожилова. Так, за її словами, слідчий за період огляду вилучених у Зіядінова дисків фізично не зміг би зробити розшифрування такої кількості матеріалів. Новожилова переконує, що для цього знадобилося б у сім разів більше часу, зазначеного в протоколі.

Попри це суд в особі Станіслава Жидкова, який головує в справі, відправив Зіядінова на 17 років за ґрати: перші чотири роки він має провести у в’язниці, а наступні – у колонії суворого режиму. Навіть після звільнення Емілю доведеться ще півтора року кожні два місяці відзначатись у Федеральній службі виконання покарань, не виходити з дому з 22-ї до 6-ї години ранку, не змінювати місця проживання та роботи без повідомлення російських тюремників і не відвідувати публічних заходів.

“Кримські татари є мусульманським народом і з допомогою Аллаха ніколи не будуть зламані. Краще померти, ніж жити в приниженні. До мого народу ніколи не зможуть прикріпити ярлик тероризму та екстремізму. У всьому світі знають, що ми ведемо мирну боротьбу за правду і справедливість шляхами, що йдуть усупереч насильству та будь-яким фізичним діям, що ведуть до нього”, – сказав Зіядінов у своєму останньому слові. 

Захист і сам Зіядінов неодноразово називали процес сфабрикованим та пов’язували переслідування з вираженням громадянської позиції та публічною критикою російських силовиків за репресії щодо інших кримських татар.

Нагадаємо, що після окупації Криму у 2014 році російські силовики активно тиснуть на мусульман півострова, зокрема приписуючи їм співпрацю з організацією “Хізб ут-Тахрір”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter