Російський суд відправив до колонії публіциста за нібито виправдання тероризму

Дата: 25 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Центральний окружний військовий суд у російському місті Самара засудив до дев’яти років колонії суворого режиму башкирського публіциста Айрата Дільмухаметова з трирічною забороною на адміністрування сайтів.

Про це повідомив глава правозахисної групи “Агора” Павло Чиков.

Айрат Дільмухаметов

Вирок суду став третім для 54-річного Дільмухаметова. У 2011 році чоловіка засудили до позбавлення волі на шість років у колонії-поселенні за “публічні заклики до ведення екстремістської діяльності”, а через чотири роки його визнали винним за звинуваченням у “публічних закликах до тероризму”. Третю справу проти Дільмухаметова порушили  після того, як він вийшов із СІЗО та оголосив, що балотуватиметься на пост президента Башкортостану. Офіційно в республіки, яка входить до складу РФ, немає президента.

Чоловіка, якого російський “Меморіал” визнав політв’язнем минулого року, ФСБ звинуватила в нібито закликах до порушення територіальної цілісності Росії, пропаганді тероризму, публічних закликах до ведення екстремістської діяльності та її фінансування. 

Приводом для обвинувачень стали відео і публічні виступи Дільмухаметова. Так, за версією російських силовиків, у відеозверненні до опозиційного Форуму вільної Росії він нібито виступав із закликами “до створення нової федерації” і висловлював таку думку в ефірі радіостанції “Ехо Москви” в Уфі” у травні 2018 року. “Виправданням тероризму” силовики назвали виступи Дільмухаметова на захист засуджених членів релігійної організації “Хізб-ут-Тахрір”, яку в Росії визнали екстремістською і заборонили.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter