Російський суд відхилив апеляційну та касаційну скарги кримського журналіста Дмитра Штиблікова

Дата: 16 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Російський суд відхилив апеляційну та касаційну скарги адвокатів військового експерта та українського журналіста з Криму Дмитра Штиблікова. Вирок щодо 19 років і 6 місяців позбавлення волі вступив у дію.

Про це інформує Представництво президента України в Автономній Республіці Крим та російська ФСБ

Дмитро Штибліков

Представництво президента повідомляє, що Дмитро Штибліков до 2003 року служив у Збройних силах України. Його призначили в запас через важке поранення. Надалі він був цивільною особою. 

Із 2004 до 2014 року працював аналітиком у Центрі сприяння вивченню геополітичних проблем і євроатлантичного співробітництва Чорноморського регіону “Номос”. Штибліков був заступником головного редактора часопису “Чорноморська безпека”, активно публікувався в українських, російських і західних виданнях. Працював над науковою роботою про міжнародно-правові аспекти боротьби з тероризмом, брав участь у конференціях в Україні та Росії, країнах Південного Кавказу.

9 листопада 2016 року представники незаконного формування, що називає себе “Управління ФСБ в республіки Крим” затримала чоловіка разом з його дружною Оленою в Севастополі.

10 листопада ФСБ заявили, що він нібито був членом “диверсійно-терористичної групи Головного управління розвідки Міноборони України”. Дмитра звинуватили в так званому “плануванні диверсійних акцій на об’єктах військової інфраструктури та життєзабезпечення в Севастополі”. До нього не допустили незалежного адвоката та силою змусили визнати провину.

Правозахисники Кримської правозахисної групи раніше пояснили, чому вважають цю кримінальну справу політично вмотивованою.

16 листопада 2017 року в Севастополі незаконний “суддя” Геннадій Володимирович Нікітін засудив Штиблікова до п’яти років колонії суворого режиму та штрафу у 200 тисяч рублів.

Останніми роками Дмитра утримували в омській виправній колонії №6. За ці роки ніхто з рідні не зміг поїхати на побачення до Омська, бо не отримали дозволу від начальника колонії.

8 листопада 2021 року незаконне покарання мало завершитися, однак окупанти завели на Штиблікова нову незаконну кримінальну справу та етапували із СІЗО “Лефортово” до російського Ростова-на-Дону.

За звинуваченням у нібито “державній зраді” за ст. 275 КК рф 29 квітня 2022 року Дмитра засудили до 19 років і 6 місяців позбавлення волі в колонії суворого режиму.

У президента України зазначають, що окупаційні медіа висвітлюють справу українця як “високопоставленого шпигуна ГУР Міноборони”. 

Російські ЗМІ та телеграм-канали поширили ролик про затримання Штиблікова. Великим планом на відео показали візитівку Яроша, український паспорт Штиблікова, диплом про закінчення інституту розвідки Нацакадемії оборони України, прапор України й кілька комплектів погонів підполковника і полковника. 

 

У реєстрі документів про освіту відсутній диплом магістра за даними, показаними на відео окупаційних силовиків.  

 

У представництві президента вважають обидва вироки проти громадянина України незаконними та назвали їх помстою за його проукраїнську позицію.

Представництво висловило підтримку Штиблікову та його родині.

Україна робить усе для надання допомоги родинам бранців Кремля, якомога швидшої деокупації Криму, звільнення незаконно затриманих і притягнення до відповідальності всіх винних у злочинах проти цивільного населення. Репресії та порушення прав та свобод повинні негайно припинитися, що неможливо без деокупації Кримського півострова!

Представництво президента України в АРК

Раніше видання QirimInfo повідомляло, що російські силовики пропонували деяким членам аналітичного центру “Номос” у Севастополі співпрацювати, а після відмови почали тиснути на них.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter