Російський суд дозволив екстрадувати білоруську активістку Яну Пінчук. Дівчині загрожує до 19 років ув’язнення

Дата: 02 Червня 2022
A+ A- Підписатися
Російський суд у Санкт-Петербурзі дозволив екстрадицію громадянки Білорусі Яни Пінчук на батьківщину. Там дівчину звинувачують у закликах до захоплення влади та створення екстремістського формування, за це їй загрожує до 19 років колонії. 
 
Про це повідомляє “Радіо Свобода”.
 
Джерело: reform.by

За версією слідства, активістка вела протестний телеграм-канал “Вітебськ 97%”, у якому розміщувалися матеріали, визнані судом у Вітебську екстремістськими. 

Сама ж Пінчук стверджує, що адмініструвала чат лише до того, як влада його заборонила. Вона каже, що розміщувала в чаті лише репости про місце та час зустрічей та про допомогу затриманим у ході протестів, які спалахнули через фальшування президентських виборів у Білорусі в серпні 2020 року.

Петербурзький суд відхилив усі доводи захисту. Раніше російська влада відмовила Пінчук й у наданні тимчасового притулку, про який вона просила. Дівчина не змогла оскаржити це рішення у суді.

Захисники Пінчук вважають її переслідування політично вмотивованим. Правозахисне товариство “Меморіал” визнало білоруску політичною ув’язненою.

Яна Пінчук перебуває в СІЗО Санкт-Петербурга з листопада 2021 року – її затримали в петербурзькій квартирі і через день арештували.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter