Російський “Меморіал” визнав політв’язнем кримчанина Ісмета Ібрагімова

Дата: 18 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Російський правозахисний центр “Меморіал” визнав фігуранта справи “Хізб ут-Тахрір” Ісмета Ібрагімова політичним в’язнем.

Про це йдеться на сторінці правозахисної організації. 

Таке рішення російські правозахисники ухвалили відповідно до міжнародних критеріїв. Вони переконані, що Росія переслідує його через ненасильницьке здійснення права на свободу совісті, віросповідання й зібрань.

“Меморіал” також звертає увагу, що громадянина України позбавили волі за відсутності складу злочину для припинення його релігійної діяльності та задля придушення громадянської активності жителів тимчасово окупованого Криму.

“Слідство не зробило жодних зусиль для того, щоб довести провину Ібрагімова, очевидно маючи на увазі, що причетність до “Хізб ут-Тахрір” автоматично доводить факт скоєння злочинів”, – мовиться в повідомленні.

Крім того, правозахисна організація вважає необґрунтованим і незаконним оголошення в Росії “Хізб ут-Тахрір” терористичною організацією. 

У рішенні Верховного суду РФ, яким заразом забороняється діяльність великої групи ісламських організацій у 2003 році, “Хізб ут-Тахрір” присвячено один абзац із трьох речень. У них немає жодних доказів терористичної діяльності організації.

Отже, “Меморіал” вважає неправомірними й звинувачення в тероризмі тільки на підставі причетності до “Хізб ут-Тахрір”.

Правозахисна організація вимагає негайно звільнити Ісмета Ібрагімова

Нагадаємо, фахівця у сфері арабської мови Ісмета Ібрагімова затримали 7 липня 2020 року в селищі Курці Сімферопольського району. Цього ж дня затримали ще шістьох кримських татар.

Чоловікові інкримінують організацію діяльності релігійної партії “Хізб ут-Тахрір”, яка легально діє в Україні, Автономній Республіці Крим, але заборонена в Росії.

Окупаційні слідчі вважають, що чоловік керував осередком організації, вів пропаганду партійної ідеології і навертав нових прихильників. Крім того, як стверджує слідство, Ібрагімов пропагував серед мусульман ідею створення теократичної держави – “Всесвітнього ісламського Халіфату”.

Південний окружний військовий суд російського Ростова-на-Дону 3 лютого продовжив на пів року запобіжний захід  Ісмету Ібрагімову, який є фігурантом справи “Хізб ут-Тахрір”. 20 березня суд у Росії відмовив в апеляції на продовження арешту Ібрагімова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter