Представник Росії в ООН нахамив німецькому дипломату через питання Криму

Дата: 24 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Перший заступник постійного представника Російської Федерації в ООН Дмитро Полянський недипломатично висловився на адресу німецького дипломата Крістофера Гойсгена під час дебатів на засіданні Генасамблеї ООН 23 лютого, присвяченій агресії Росії проти України та тимчасовій окупації Криму

Про це повідомляє кореспондент видання ZMINA

Гойсген у своїй промові закликав Кремль допустити на територію окупованого півострова представників моніторингових місій задля оцінювання ситуації з правами людини.

“Росія твердить, що в Криму все дуже гарно. Але я хочу запитати представника Росії: чому Росія не допускає незалежні місії, оглядачів для встановлення порушень прав людини на півострові?” – запитав дипломат.

У відповідь на це Полянський заявив, що до Криму Росія пускає всіх, а Гойсген, ймовірно, не може поїхати, бо зовсім “витратився”, тобто не має на це коштів. Заступник російського постпреда запропонував придбати Гойсгену квиток до Криму.

Раніше ООН неодноразово закликала Росію забезпечити належний і безперешкодний доступ до Криму міжнародних моніторингових місій з прав людини та неурядових правозахисних організацій згідно з резолюціями Генеральної Асамблеї ООН 71/205, 72/190, 73/263 та 74/168.

За словами представника президента України в АРК Антона Кориневича, Росія хоче, щоб місії правозахисників прибували через Москву, що є порушенням українського законодавства. Адже Крим належить Україні, і такі місії, за його словами, мають в’їжджати на півострів за українським законом через КПВВ “Чонгар”, “Каланчак” чи “Чаплинка”.  

У своєму виступі Крістофер Гойсген нагадав також Будапештський меморандум, підписавши який Україна, за його словами, повірила в безпекові гарантії своєї сусідки, але зрештою “заплатила високу ціну”.

Під час дебатів 54-го пленарного засідання Генасамблеї її країни-члени висловили свою підтримку Україні в конфлікті з Росією, наголошуючи на відповідальності РФ за окупацію, погіршенні ситуації з правами людини та складній гуманітарній ситуації на окупованих територіях. 

Україна запросила під час засідання країни-учасниці ООН приєднатися до ініціативи “Кримська платформа”. 

“Для консолідації зусиль на міжнародному рівні ми ініціювали новий формат – “Кримську платформу”. Це спроба сприяти просуванню стратегічного бачення процесу звільнення Криму, а також додати синергії до всіх відповідних процесів на різних форумах”, – сказав постійний представник України при ООН Сергій Кислиця.

За його словами, платформа буде зосереджена на п’яти пріоритетних сферах: політика невизнання, безпека, ефективність санкцій, захист прав людини, подолання негативного впливу тимчасової окупації Криму на економіку і довкілля.

Кислиця нагадав, що через російську агресію в Україні загинули понад 14 тисяч людей, зокрема 3 тисячі цивільних, десятки тисяч поранені, а більш ніж 1,5 млн українців стали внутрішніми переселенцями. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter