Російську ВІЛ-сервісну організацію оштрафували за те, що сама не внесла себе до списку іноагентів

Дата: 15 Червня 2021
A+ A- Підписатися

У Росії некомерційну організацію “Феникс плюс”, що допомагає людям з ВІЛ, споживачам наркотиків та чоловікам, які практикують секс із чоловіками, в запобіганні ВІЛ та зниженні шкоди, оштрафували на 300 тисяч рублів. Причиною цього стало те, що організація сама не занесла себе до списку іноземних агентів. 

Про це повідомляє сайт “Парни плюс”. 

Керівник організації “Феникс плюс” Євген Писемський

ВІЛ-сервісна організація “Феникс плюс” з’явилася в російському місті Орел у 2006 році, а сайт “Парни плюс”, що пов’язаний з нею, запустили у 2008-му. Мін’юст Росії не перший рік тисне на активістів, однак визнав НКО іноземним агентом лише наприкінці минулого року.

“Щоб отримати цей статус (іноземного агента. – Ред.), згідно із законом РФ досить одночасно мати іноземне фінансування і вести політичну діяльність. Про те, що “Феникс плюс” допомагають іноземні фонди, відомо давно. “Політичну діяльність” Мін’юст побачив у статтях порталу “Парни плюс”. Це були, наприклад, публікації про те, як у Росії ведеться профілактика ВІЛ серед чоловіків, які практикують секс із чоловіками: ведеться вона погано”, – пояснюють вони. 

Незважаючи на те що активісти досі намагаються скасувати рішення про визнання іноагентом, у травні суд в Орлі визнав їх винними за статтею “Порушення порядку діяльності некомерційної організації, яка виконує функції іноземного агента (чинна редакція)”.

“Якщо говорити просто, за те, що ми самі себе не внесли до реєстру іноземних агентів, нас оштрафували на 300 тисяч рублів”, – пояснюють вони.

Формально, як розповідають у “Феникс плюс”, організація може існувати далі, якщо надаватиме щорічний аудит та інші додаткові звітності, однак, якщо дивитися на досвід інших російських іноагентів, навіть дотримання норм закону не рятує від накладання штрафу до мільйона рублів:

“Закон сформульовано в такий спосіб, що, навіть якщо ми виконуватимемо його на 100%, нас завжди можна буде за щось оштрафувати”.

Наразі організація почала збір коштів, щоб сплатити штраф.

Нагадаємо, що нещодавно Комітет захисту журналістів закликав владу РФ розморозити банківські рахунки мовника “Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода”, заблоковані через нібито невиплату штрафів за порушення закону про іноземних агентів. 

Закон про іноагентів працює в Росії з 2012 року, а з 2014-го в списку агентів опинилися десятки організацій, які займаються правозахистом, допомогою ВІЛ-інфікованим, захистом екології та соціологічними опитуваннями.

Схожий закон працює й у США, але, за словами правозахисників, такі ініціативи влади негативно впливають на громадянське суспільство. Міжнародна правозахисна організація Freedom House в одному зі звітів назвала практику використання законів про іноземних агентів руйнівною для демократії. 

Фотографія обкладинки: livejournal.com

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter