Російського журналіста не пустили до Молдови писати про вибори: він пов’язує це зі своєю роботою

Дата: 06 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Співробітник державної авіакомпанії Air Moldova відмовився реєструвати кореспондента російської “Новой газеты” Ірека Муртазіна на рейс до столиці Молдови, де він планував висвітлювати президентські вибори. Журналіст пов’язує це зі своєю діяльністю. 

Про це повідомили в Комітеті захисту журналістів. 

31 жовтня Муртазін приїхав до московського аеропорту Домодєдово, звідки мав летіти рейсом до Кишинева. Однак перед посадкою на літак співробітник Air Moldova попросив у журналіста доказів того, що його чекають у Молдові. Міністерство закордонних справ країни надіслало йому листа з акредитацією напередодні, але, за словами кореспондента “Новой газеты”, він ще не бачив його, коли приїхав в аеропорт. Муртазін, як і ніші громадяни РФ, може в’їжджати до Молдови й залишатися там до 90 днів без візи.

Під час спілкування з журналістом співробітники Air Moldova повідомили йому, що наказ не пускати його на літак отримали від прикордонників, які, своєю чергою, зв’язувалися з Міністерством закордонних справ, яке заявило, що журналісту слід заборонити в’їзд. Муртазін пов’язує заборону зі своєю діяльністю, зокрема з публікацією статті про політичну кризу в країні та серією репортажів про розслідування вбивства у 2014 році російського мільярдера, що мав зв’язки з Молдовою. Також журналіст випустив документальний фільм-розслідування про російсько-молдавського бізнесмена, ймовірно причетного до цього вбивства. 

Наразі офіційно МЗС Молдови заявило, що Муртазін отримав акредитацію 30 жовтня і що міністерство не може коментувати дії співробітників Air Moldova в Москві.

Комітет захисту журналістів закликав владу Молдови розслідувати інцидент і забезпечити журналіста можливістю працювати в країні та висвітлювати президентські вибори.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter