Російського посла викликають до польського МЗС через падіння ракет поблизу села на кордоні з Україною

Дата: 16 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Російського посла викликали до МЗС Польщі для надання негайних пояснень, чому російська ракета, випущена по Україні, вбила двох людей у селищі поблизу кордону. 

Про це йдеться в заяві на сайті відомства. 

Фото: Remiza.pl

У повідомлені польського міністерства наводять деталі інциденту, про який учора повідомляли журналісти.

Так, за словами дипломатів, о 15:40 у селі Пшеводув Грубешівського повіту Люблінського воєводства впала ракета російського виробництва, внаслідок чого загинули двоє людей.

Ймовірно, цілились у лінію електропередач, яка з’єднує ЄС із Україною, поблизу Добротвірської електростанції. Про це, зокрема, каже експерт із питань Східної Європи та колишній голова представництва Фонду Бьолля в Україні Сергій Сумленний.

Червоним хрестом позначено місце падіння ракет у Польщі. Фото: твіттер-аккаунт sumlenny

Російське міністерство оборони одразу відкинуло свою причетність до інциденту, однак президент України Володимир Зеленський звинуватив в інциденті Росію. 

“Скільки разів Україна говорила про те, що нашою країною держава-терорист не обмежиться? Це питання часу, коли б російський терор пішов далі. Чим довше Росія відчуває безкарність, тим більше загроз буде для всіх, до кого можуть дістати російські ракети”, – зазначив він. 

Зеленський уже провів телефонну розмову зі своїм польським колегою Анджеєм Дудою

У ніч на 16 листопада, спілкуючись із журналістами, Дуда сказав, що ракета, яка вдарила по країні, найімовірніше, російською, однак додав, що остаточно в цьому питанні має розібратися слідство. Сьогодні в Польщі має відбутися засідання Ради національної безпеки. 

Під час засідання Дуда сказав, що інцидент був не навмисною атакою, а скоріше нещасним випадком: “Дослідження ще тривають, але згідно з інформацією, якою ми володіємо та якою володіємо наші союзники, виявляється, що це була, ймовірно, ракета С-300 виробництва СРСР. Також немає жодних доказів того, що її випустила російська сторона”. 

Сумніви щодо того, що ракета або ракети були російськими, вже висловив й очільник США Джозеф Байден

Нагадаємо, що через інцидент на кордоні з Україною комітет оборони Польщі терміново зібрався на нараду. 

Фотографія обкладинки: Reuters 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter