Російський омбудсман проситиме психіатричну експертизу і допомогу для Клиха

Дата: 24 Березня 2017
A+ A- Підписатися

Уповноважений з прав людини в Російській Федерації Тетяна Москалькова звернеться до Федеральної служби виконання покарань Росії з проханням провести психіатричну експертизу громадянина України Станіслава Клиха, який відбуває покарання в Росії.

Про це повідомляє прес-служба Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

“До мене звернулась колега, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська, з приводу засудженого громадянина України Станіслава Клиха, тому що українська сторона вважає, що він потребує психіатричної і психологічної допомоги й експертизи. Я зі свого боку таке звернення прийняла і проситиму медичні підрозділи Федеральної служби виконання покарань Росії таку експертизу провести і за необхідності надати допомогу в цьому питанні”, – цитує прес-служба Тетяну Москалькову.

Нагадаємо, завдяки спільним зусиллям Валерії Лутковської та Тетяни Москалькової 17 березня відбулося переміщення 12 осіб із пенітенціарних установ АР Крим на материкову частину України. Переміщення проходило у пункті пропуску через державний кордон України на кордоні з РФ в с. Гоптівка (Харківська обл.).

Під час зустрічі в с. Гоптівка Валерія Лутковська підтвердила готовність і зацікавленість у продовженні практики взаємних спільних моніторингових візитів до місць несвободи з метою вивчення стану дотримання прав громадян обох країн у цих установах. Так, найближчим часом омбудсмани України та РФ планують відвідати громадян України, які перебувають у місцях несвободи в РФ, а також аналогічні візити до громадян РФ, які перебувають у місцях несвободи на території України.

Верховний суд Чечні 26 травня 2016 року засудив українців Миколу Карпюка та Станіслава Клиха до 22,5 і 20 років ув’язнення відповідно.

За версією російського слідства, Клих і Карпюк були членами організації УНА-УНСО і наприкінці 1994 – початку 1995 року воювали проти російських федеральних сил у складі збройних формувань самопроголошеної республіки Ічкерія.

Обидва заперечували всі звинувачення, Клих заявляв, що взагалі ніколи не був у Чечні.

Правозахисники зазначали, що через тортури, які до нього застосовували при затриманні і під час попереднього слідства, Клих у російському СІЗО збожеволів.

Україна вимагає від Росії передати зазначених заручників і політв’язнів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter