Російський “Меморіал” оновив базу даних про постраждалих від політичного терору СРСР

Дата: 07 Грудня 2017
A+ A- Підписатися

Міжнародне товариство “Меморіал” оприлюднило п’яту версію бази даних постраждалих від політичного терору в СРСР. Уцілому наразі вона складається із понад 3 мільйонів 100 тисяч записів.

Про це повідомив директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров під час прес-конференції у Києві, передає кореспондент Центру інформації про права людини

База даних за адресою base.memo.ru заснована на Книгах пам’яті, які видаються в багатьох містах Росії. В останню її версію автори проекту додали майже 500 тисяч імен, розмістили цінні довідкові матеріали та посилання на інші списки постраждалих.

Харківська правозахисна група вказує про випадки, коли одній людині присвячено кілька записів у базі. Це пов’язано із різним написанням імен або неодноразовим засудженням. Такі дублювання автори проекту продовжують вилучати. Вони вже вилучили понад 70 тисяч таких записів.

Загадуючи прізвище, ім’я та по батькові, рік і місце народження репресованого, можна сподіватися отримати його біографію. У базі діє також розширений пошук, можна, до прикладу, отримувати списки за професією репресованих, за конкретною місцевістю.

За словами керівника проекту Яна Збігневича-Рачинського, в базі — не більше чверті від загальної кількості жертв, які зазнали репресій у вигляді смертної кари, позбавлення волі, заслання або вислання. База даних наповнюється вже 20 років. 

Повідомляється, що вона поновилась новими даними про постраждалих від політичних репресій із Одеси (40 857 людей), Харкова (1 721) та Маріуполя (409).

Окрім того, в ній є приблизно 15 тисяч жителів України, репресованих в інших регіонах, наприклад, розстріляних в Москві або розкуркулених і депортованих у роки Другої світової війни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter