Російських журналістів треба було притягувати за розпалювання ворожнечі – медіаексперт

Дата: 20 Січня 2015
A+ A- Підписатися

Попередження “Інтеру” потрібно було виносити набагато раніше, а проти представників російських ЗМІ порушувати справи про розпалення ворожнечі.

Про це сказав на “Громадському ТБдиректор Інституту Медіаправа Тарас Шевченко, коментуючи питання щодо попередження Нацради телеканалу “Інтер” через трансляцію російського новорічного “вогника” за участю співаків, що раніше виступали на підтримку “ДНР” та “ЛНР”.

Якщо раніше ліцензія закінчувалась, і треба було подаватись на новий конкурс, то закон передбачив суттєву лібералізацію, що можна автоматично пролонгувати ліцензію, якщо в тебе не було порушень. Але ящо в тебе були порушення, зафіксовані бодай одним попередженням, ти втрачаєш право на автоматичне пролонгування ліцензії“, – сказав він.

Тепер “Інтер” потенційно може втратити ліцензію, коли закінчиться строк її дії, говорить експерт. Але раніше було набагато більше серйозніших підстав виносити попередження, ніж ця, щодо новорічного “вогника”. На його думку, зокрема, треба було прийняти низку законів щодо компаній з російською власністю – адже, наприклад, те, що третина акцій “Інтера” належить росіянам, не може не впливати на редакційну політику.

Державні органи нічого не зробили раніше, щоб попередити цей інцидент“, – каже Шевченко.

Також експерт згадав про нового шеф-редактора газети “Сегодня” Олеся Бузину, “який в ефірі багатьох російських телеканалів робив багато абсолютно українофобських випадів, і проти якого мала бути порушена, на моє переконання, справа з розпалення міжнаціональної ворожнечі“, натомість отримує високу посаду і буде впливати на редакційну політику видання. Це питання є не приватним, а суспільним, вважає Тарас Шевченко.

Окрім того, на його думку, мали бути порушені справи щодо діяльності російських ЗМІ.

Проти російських журналістів “Звезды”, проти “Russia Today” мали бути порушені справи про розпалення міжнаціональної ворожнечі”, – говорить експерт і додає: “Я взагалі не бачу журналістики в їхній діяльності, це абсолютна пропаганда на користь Кремля… Ці журналісти винні в смертях на сході, вони дурили людей і змушували їх брати зброю до рук, вони це все спровокували. Але держава мала юридично це обгрунтовувати“.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter