Російські ЗМІ повідомили про ймовірну схему повернення заручників Україні

Дата: 23 Серпня 2019
A+ A- Підписатися

Москва і Київ попередньо домовилися наприкінці серпня обміняти 33 росіян на 33 українців, які утримуються на територіях країн.

Про це повідомили кілька російських ЗМІ з посиланням на власні джерела та адвокатів, передає “Українська правда“.

Так, адвокат ексберкутівця Олександра Саттарова, якого 22 серпня суд відпустив з-під варти, сказав, що обмін полонених відбудеться 28–29 серпня.

Український адвокат Валентин Рибін заявив РБК, що його підзахисні Максим Одинцов, Олександр Баранов, а також Євген Мефедов готуються до обміну.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова вже перебуває в Росії. Однак її російська колега Тетяна Москалькова до 26 серпня буде у відпустці.

Москва не наполягає на обов’язковому внесенні до найближчого раунду обміну Кирила Вишинського, однак, як зазначають джерела російських ЗМІ, “для Росії є принциповим факт його звільнення”.

Водночас в МЗС РФ інформацію не розкривають, посилаючись на те, що “всі подібні питання мають вирішувати професіонали і компетентні органи на правовій основі”.

Раніше стало відомо, що ексбоєць спецпідрозділу “Беркут” Олександр Саттаров, якого судять у Києві за участь у так званій “самообороні” Криму, 22 серпня проходив юридичні процедури оформлення обміну на утримуваного Росією українця.

Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков 21 серпня підтвердив, що Володимир Путін і президент Франції Емманюель Макрон обговорювали питання обміну утримуваними особами, але без конкретних прізвищ.

В МЗС України впевнені, що передання полонених моряків і політв’язнів з Росії є предметом торгу за повернення РФ до G8.

20 серпня стало відомо, що п’ятеро відомих політв’язнів можуть бути в одному СІЗО з моряками. Йдеться про Володимира Балуха, Станіслава Клиха, Олександра Кольченка, Павла Гриба і Миколу Карпюка.

Джерела “Комерсанта” стверджують, що українських моряків планують повернути Україні. Обмін між Україною і РФ може відбутися до кінця серпня.

21 серпня стало відомо, що ще троє українських політв’язнів, імовірно, теж перебувають у СІЗО “Лефортово”. Серед них, зокрема, журналіст Роман Сущенко.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter