Російські правозахисники просять Путіна не вважати їх іноземними агентами

Дата: 05 Жовтня 2015
A+ A- Підписатися

Рада з прав людини при президенті РФ попросила Володимира Путіна скасувати закон про некомерційні організації – іноземних агентів.

Як повідомляють “Ведомости“, таку пропозицію на засіданні ради, яке проводив Володимир Путін, висловила керівник Московської Гельсінської групи Людмила Алексєєва.

“Ви багато разів говорили, що закон виконується невірно, значить, він так написаний і навряд чи може бути виправлений. Скасуйте його, не треба нас підозрювати в тому, в чому ми не винні“, – заявила вона.

За її словами, у законі містяться дві ознаки іноземних агентів – закордонне фінансування і політична діяльність, але Мін’юст приписує політичну діяльність організаціям, які отримують фінансування з-за кордону.

Політикою виявляється не боротьба за владу, а спроба впливати на громадську думку або рішення держорганів, – зазначила правозахисниця. – Але будь-яка подія або публікація в ЗМІ може впливати на громадську думку”.

Вона зазначила, що організації створені російськими громадянами, і статус іноземного агента є образливим. Також вона додала, що у НКО немає коштів на оплату штрафів, які на них накладаються.

Голова РПЛ Михайло Федотов нагадав, що в реєстрі іноземних агентів зараз нараховується 94 організації та “абсолютна більшість з них – це правозахисні, жіночі та екологічні організації“, хоча в законі прописано, що діяльність в області захисту рослинного і тваринного світу не відноситься до політичної діяльності.

Федотов навів приклад, що до реєстру необґрунтовано були включені фонд “Екологічна вахта Сахаліну” і “Комітет проти тортур”, який включили в список “тому, що визнали політичною діяльністю роботу його керівника Ігоря Каляпіна в нашій з вами Раді з прав людини“, а “Екологічна вахта” отримала гранти від фонду Леонардо Ді Капріо.

Також він додав, що в діяльності організацій після відмови від іноземного фінансування нічого не змінилося, окрім скорочення штату і зарплат співробітників.

Заступник голови адміністрації президента РФ В’ячеслав Володін заявив, що протягом трьох місяців буде сформульовано критерії щодо “політичної діяльності” НКО і написано відповідні поправки в закон.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter