Російські силовики незаконно вивезли з Криму до Росії бранців Кремля

Дата: 30 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Росія незаконно вивезла за межі Криму до Ростова-на-Дону заарештованих у березні за звинуваченням у причетності до “Хізб ут-Тахрір”, політв’язнів Османа Сейтумерова, Сейтумера Сейтумерова і Рустема Сейтмеметова.

Про це “Кримській солідарності” розповів адвокат Едем Семедляєв.

Osman Seytumerov

“Коли намагався отримати доступ до свого підзахисного Сейтумера Сейтумерова в слідчому ізоляторі, мені повідомили про те, що всіх трьох – Османа Сейтумерова, Сейтумера Сейтумерова, Рустема Сейтмеметова – вчора етапували до Ростова-на-Дону”, – розповів він після візиту до СІЗО.

Нагадаємо, мешканці окупованої території перебувають під захистом Женевських конвенцій. Ст. 76 Конвенції “Про захист цивільного населення під час війни” забороняє переміщення обвинувачених у скоєнні злочину за межі окупованої території. Правозахисники Регіонального центру з прав людини називають такі дії воєнним злочином і закликають мешканців Криму надсилати матеріали, які підтверджують цей злочин з боку Російської Федерації та окупаційної адміністрації півострова.
 
Вони просять надсилати копії підтверджувальних документів, фото- й відеоматеріалів на електронну адресу Регіонального центру прав людини (rchr.sev@gmail.com). Правозахисники гарантують конфіденційність і запевняють, що такі докази допоможуть їм у притягненні до відповідальності організаторів міжнародних злочинів у Криму в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.
 
5 листопада 2020 року в Південному окружному військовому суді відбулося попереднє слухання в справі третьої бахчисарайської групи “Хізб ут-Тахрір”, а на 19 листопада суд призначив перше судове засідання для розгляду справи по суті. Однак суд відклав його через недоставлення підсудних. Наступне судове засідання має відбутися 17 січня 2021 року.
 
Відомо, що 11 березня 2020 року в Бахчисараї пройшли обшуки відразу в декількох будинках кримських татар: Енвера Мустафаєва, Амета Сулейманова, братів Сейтумера й Османа Сейтумерова, їхнього дядька Рустема Сейтмеметова. Також обшук провели в будинку колишнього активіста “Кримської солідарності” Сейтумера Сейтумерова, який кілька років тому вимушено залишив Крим.
 
Прокуратура і Нацполіція автономії розпочали кримінальне провадження через обшуки російських силовиків у Бахчисараї та Бахчисарайському районі 11 березня. Пізніше у відомстві повідомили про відкриття ще одного кримінального провадження – за фактом затримання кримських татар після обшуків.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter