Російські пропагандисти купують верифікацію у твіттері, щоб бути помітнішими на платформі

Дата: 01 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Облікові записи, що займаються дезінформацію та просувають кремлівські наративи проти України, використовують нову платну систему верифікації твіттеру, щоб бути помітнішими на платформі.

Про це пише Washington Post із посиланням на інформацію дослідницької групи Reset.

Джерело: rawpixel.com / Freepik

Акаунти, про які йдеться, розташовані за межами Росії, тому можуть платити за перевірку, не порушуючи санкцій США й водночас вільно поширюючи контент державних російських ЗМІ, заяви російських офіційних осіб і дезінформацію про Україну.

Згідно з даними дослідників, більшість таких облікових записів створено минулого року під час початку повномасштабного наступу в Україні. До недавнього часу вони не мали верифікаційних позначок, але з’явилися там після того, як новий власник соцмережі Ілон Маск запровадив платну модель верифікації.

За словами Маска, в майбутньому твіти та відповіді від таких платних акаунтів стануть помітнішими в стрічці новин і пошуку твіттеру, проте деякі з цих облікових записів уже отримали більше переглядів за останні тижні, йдеться в дослідженні.

У Reset зазначили, що дезінформація від таких акаунтів вказує на серйозну проблему із системою, що дозволяє анонімним обліковим записам купувати верифікаційні відмітки. Далі це призводить до того, що вони отримують високі позиції в результатах пошуку, згадках і відповідях.

Виявлені акаунти “відкрито поширювали контент із російських державних ЗМІ, кремлівську дезінформацію про конфлікт в Україні та відверту пропаганду війни”, наголосили експерти.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Комітет захисту журналістів оприлюднив десять рекомендацій для нового власника мережі “Твіттер” Ілона Маска та інших власників соціальних медіа задля боротьби з “цифровим кошмаром” і зміцнення журналістики та інформації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter