Російські активісти повідомили про повернення до Бурятії півтори сотні військових, які відмовилися воювати в Україні

Дата: 12 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Близько 150 російських військових з Бурятії, які за контрактом вирушили на війну в Україну, написали рапорти про звільнення та повернулися до Росії.

Про це розповіла президентка фонду “Вільна Бурятія” Олександра Гармажапова.

Поховання російського солдата в Бурятії. Фото: Elena Trifonova

Росіяни розірвали контракти ще в червні, а вже після цього 15 жінок опублікували звернення до глави Бурятії Олексія Циденова з проханням повернути їхніх чоловіків додому. Вони наголошували, що військові виснажені морально, фізично й у всіх контузії легкого та середнього ступеня тяжкості.

За словами Гармажапової, після публікації автобус із військовими, який уже віз їх додому, розвернули та відправили на окуповану територію Луганщини. Там їх тримали в таборі, де погрожували кримінальними справами за відмову воювати. 

Згідно з російським законодавством, контрактники можуть розірвати контракт, однак командування переконує їх у зворотному та відмовляється приймати й розглядати рапорти.

“Командири вдають, що не бачать рапорти, ставлять печатки “схильний до брехні та зради”, – каже Гармажапова.

Нині на окупованій території Луганщини лишаються ще 17 російських військових, які відмовилися воювати. 

“Серед них тувинці, є буряти, є росіяни. Вони написали три тижні тому заяви про розірвання контракту. Їх закрили в комендатурі, не випускають, і вони дуже бояться, що їх відправлять на передову без екіпірування, щоб просто тихо застрелити. Вони нам щодня пишуть”, – розповідає Гармажапова.

Гармажапова стверджує, що всього з початку повномасштабного вторгнення через очолюваний нею фонд пройшло близько 500 росіян, які не хотіли воювати та не розуміли, що вони роблять в Україні.

“Зі мною зв’язувався один військовий, якому вдалося розірвати контракт, він сказав: “Я не хочу бути окупантом. І я не розумію, чому ми “денацифікуємо” Україну, якщо я дев’ять років жив у Москві й стикався там з расизмом та ксенофобією”. Я часто спочатку чула фрази про те, що “там же НАТО, потрібна демілітаризація”. І тоді я нагадую: “Вам у Москві кажуть, що ви “чурки” та “вузькоокі” й повинні їхати до себе додому. Ви впевнені, що “денацифікації” потребує Україна?” – говорить активістка.

Олександра Гармажапова. Фото: republic.ru

Бурятія разом з Дагестаном є одними з тих російських регіонів, звідки керівництво країни відправляє чоловіків на війну з Україною. Ті погоджуються підписувати контракти через обіцяні високі виплати, адже в рідних регіонах медіанна зарплата ледве перевищує 20 тисяч рублів (6,7 тисячі гривень).

Станом на 12 липня, за даними Генштабу ЗСУ, загальні бойові втрати особового складу російської армії становлять уже 37 470 осіб. Російське військово-політичне керівництво ретельно приховує від своїх громадян реальну кількість убитих та полонених українськими військовими окупантів.

Всього двічі від 24 лютого міністерство оборони РФ повідомляло про загиблих: 2 березня їх нібито було 498 осіб, а 25 березня – 1351. 

Фотографія обкладинки: Fars News Agency

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter