Російська влада в Криму знищує останню можливість для інакомислення – Amnesty International

Дата: 19 Грудня 2017
A+ A- Підписатися

Масові судові засідання проти учасників одиночних пікетів, що пройшли в Криму 18 грудня, є наслідком посилення репресій російської влади проти кримськотатарської меншини.

З такою заявою сьогодні виступила виконавча директорка Amnesty International Україна Оксана Покальчук

Оксана Покальчук

Правозахисниця звернула увагу на те, що проведення пікету не вимагає попереднього дозволу від влади, тому протести 14 жовтня були повністю законними з точки зору російського законодавства.

“Хоча не можна забувати, що саме по собі застосування Росією свого законодавства на окупованій території є порушенням міжнародного гуманітарного права”, − підкреслила вона.

Покальчук також нагадала, що за роки окупації російська влада неодноразово висилала чи ув’язнювала кримськотатарських лідерів, заборонила Меджліс і позбавила можливості існування кримськотатарські ЗМІ.

“Тепер вони прагнуть знищити останню можливість для вираження інакомислення і позбавляють активістів права голосу під час одиночних пікетів”, − зазначила вона.

В Криму 18 грудня пройшли десятки судових засідань у справах кримськотатарських активістів, які раніше вийшли на одиночний пікет проти масових арештів. В переважній більшості випадків суди призначали затриманим адміністративний штраф у розмірі 10 чи 15 тисяч рублів (4700 чи 7100 гривень).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter