Росія знову відмовилася віддати українських політв’язнів

Дата: 20 Грудня 2017
A+ A- Підписатися
Микола Карпюк і Станіслав Клих

Росія без зазначення причин відмовила Україні в передачі політв’язнів Станіслава Клиха, Миколи Карпюка та Олексія Чирнія.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив заступник міністра юстиції Сергій Пєтухов

За його словами, раніше з російської сторони вже надійшла відмова у передачі незаконно ув’язнених Олега Сенцова та Валентина Виговського.

Пєтухов підкреслив, що подібні дії російської влади є порушенням умов прийнятої 1983 року Конвенції про передачу засуджених осіб. У зв’язку з цим українська сторона звернулася до Росії з вимогою добросовісно виконувати свої міжнародні зобов’язання.

Валентин Выговский

“Допоки продовжується політично вмотивоване переслідування українців в Росії мають діяти персональні санкції, а Росія не може повертатися до міжнародних майданчиків, з яких вона була виключена”, – резюмував він.

Як відомо, Станіслав Клих та Микола Карпюк перебувають в ув’язненні в Росії за звинуваченнями у злочинах під час Чеченської війни 1994–1995 років. Начебто тоді вони воювали проти Росії разом з колишнім прем’єр-міністром України Арсенієм Яценюком. В травні 2016 Верховний суд Чечні засудив Клиха та Карпюка до 20 і 22,5 років позбавлення волі відповідно.

В серпні 2017 року Станіслава Клиха перевели з колонії міста Верхнеуральськ в Челябінській області до психіатричної лікарні в Магнітогорську, де його утримували до 8 вересня. За словами матері політв’язня, після перебування в психлікарні Клих схуд на 15 кілограмів, мав пролежні, п’ять його пальців були сильно поранені, а його психічний стан сильно погіршився.

Олег Сенцов

Кримчан Олега Сенцова та Олексія Чирнія затримали разом з Олександром Кольченком і Генадієм Афанасьєвим в травні 2014 року. Всіх чотирьох підозрювали в підготовці низки терактів, а саме здійснення вибухів біля меморіалу “Вічного вогню” і пам’ятника Леніну в Сімферополі, а також підпалів офісів громадської організації “Російська громада Криму” і представництва партії “Єдина Росія” в Сімферополі.

В квітні 2015 року Олексія Чирнія засудили до 7 років ув’язнення. А в серпні того ж року російський суд озвучив вирок і для Олега Сенцова – 20 років позбавлення волі.

Валентина Виговського затримали в Сімферополі при невідомих обставинах. Спочатку його звинувачували в економічному злочині, але згодом його справу перекваліфікували за статтею “шпигунство”. В грудні 2015 року Московський обласний суд засудив  Виговського на 11 років колонії суворого режиму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter