Резолюцію Радбезу ООН щодо хімічної атаки в Сирії заблокувала Росія

Дата: 06 Квітня 2017
A+ A- Підписатися

Засідання Ради Безпеки ООН, скликане після хімічної атаки на сирійське місто Хан-Шейхун, закінчилося у середу ввечері без прийняття резолюції.

Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на  Associated Press.

Учасники не змогли ухвалити проект резолюції, яку підготували США, Франція та Велика Британія. Переговори закінчилися без голосування після того, як Росія відхилила запропоновану резолюцію, назвавши її “категорично неприйнятною”.

Посол США в ООН Ніккі Гейлі попередила, що адміністрація Трампа може вжити заходів проти хімічних атак в Сирії, які мають “всі ознаки” того, що до цього причетний уряд президента Башара Асада, якщо Рада Безпеки ООН нічого не зробить.

Гейлі під час виступу тримала в руках фотографії жертв атаки із застосуванням хімічної зброї і звинуватила Росію в блокуванні дій ООН.

Вона сказала, що Москва закривала очі на “варварство” попередніх хімічних атак, наклавши вето на резолюцію в кінці лютого, в якій пропонувалося ввести санкції проти винних.

Заступник посла Росії в ООН Володимир Сафронков виступив проти проекту резолюції, заявивши, що вона була заснована на інформації від груп, які себе “дискредитували”.

Він також заявив, що ні Москва, ні Дамаск не несуть відповідальності за напади, додавши, що відеозапис атак було “сфабриковано”.

Нагадаємо, станом на середу кількість загиблих в результаті газової атаки в сирійській провінції Ідліб збільшилася до 72 осіб, серед них – 20 дітей.

Про це повідомив Сирійський центр моніторингу за правами людини. Правозахисники вважають, що число жертв, ймовірно, зростатиме, бо деяких людей досі вважають зниклими.

США звинуватили в атаці сирійський уряд Башара Асада. Армія Сирії заперечує, що урядові сили застосували таку зброю. А російські військові озвучили версію, за якою сирійська авіація обстріляла великий склад боєприпасів повстанців, де зберігалася хімічна зброя.

США, Британія і Франція внесли до Ради безпеки ООН проект резолюції із засудженням застосування хімічної зброї в сирійській провінції Ідліб. Три постійні члени Радбезу покладають на режим Башара Асада відповідальність за газову атаку, жертвами якої стали десятки людей.

У проекті резолюції йдеться, що уряд Сирії має забезпечити проведення міжнародного розслідування, надати інспекторам плани бойових вильотів і бортові журнали за вівторок, назвати імена командирів вертолітних ескадрилій, а також забезпечити доступ на авіабази, з яких могла діяти авіація з хімзброєю.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter