Росія надала притулок 18 екс-беркутівцям, розшукуваним за вбивства на Майдані

Дата: 25 Липня 2017
A+ A- Підписатися

Росія надала притулок 18 екс-беркутівцям, які підозрюються у вбивствах і інших злочинах під час Євромайдану і оголошені в розшук.

Про це повідомляє на своїй сторінці у Фейсбук Адвокатська дорадча група, яка підготувала інфографіку про так звану “чорну роту” беркутівців.

Використано фото Петра Шеломовського

“Всього за даними, встановленими слідством, на Інститутській 20.02.2014 року було 25 беркутівців зі спецроти + Янішевський. Всім їм пред’явлено підозру у вбивствах і інших злочинах. З них 21 підозрюваний втік. Їх оголосили в розшук. З них щодо 15-ті осіб Росія офіційно підтвердила надання громадянства, а щодо 3-х – притулку”, – йдеться в повідомленні.

В Адвокатській групі нагадують, що в Святошинському суді на лаві підсудних у справі про вбивства на Інститутській перебувають п’ятеро беркутівців – Павло Аброськін, Сергій Зінченко, Олександр Маринченко, Сергій Тамтура і Олег Янишевський. Четверо – з чорної роти і заступник командира полку.

Автори інфографіки уточнюють, що вона стосується лише київських беркутівців, щодо інших підрозділів триває слідство.

Як відомо, з 17 травня 2016 року в Святошинському суді розглядається справа щодо колишніх співробітників “Беркута” Павла Аброськіна, Сергія Зінченка, Олександра Маринченка, Сергія Тамтури і Олега Янишевського.

Їх обвинувачують у розстрілі активістів Євромайдану на вулиці Інститутській у Києві в лютому 2014 року. Колишні бійці спецпідрозділу “Беркут” не визнають власної вини за жодним з пунктів.

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі людей, 104 з них загинули.

48 людей загинули в результаті розстрілів на Інститутській 20 лютого 2014 року. 80 осіб отримали поранення саме від обстрілів з боку “Беркуту”.

Усі злочини, скоєні під час Революції Гідності, умовно об’єднані в одну велику “Справу Майдану”, яка нараховує 89 кримінальних проваджень. У них, зокрема, розслідують вбивство 91 людини (78 мітингувальників та 13 силовиків).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter