Росія має припинити в Криму катування та каральну психіатрію, наполягають в ООН

Дата: 25 Вересня 2017
A+ A- Підписатися

Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ ООН) закликає Росію припинити в Криму практику застосування погроз, жорстокого поводження, катувань, або примусового поміщення до психіатричних закладів для отримання зізнань від затриманих осіб.

Також Росія має забезпечити відповідальність за порушення прав людини шляхом ефективного розслідування тверджень про жорстоке поводження, катування, викрадення, зникнення та вбивства за участю членів сил безпеки та кримської самооборони; віддати правосуддю винних і забезпечити відшкодування шкоди жертвам.

Про це йдеться в рекомендаціях владі Росії, що містяться у доповіді  УВКПЛ за період із 22 лютого 2014 року по 12 вересня 2017 року.

Також ООН закликає Росію дотримуватися права людини щодо всіх осіб, які живуть у Криму, і виконувати зобов’язання, покладені на окупаційну державу відповідно до міжнародного гуманітарного права, забезпечити свободу пересування до Криму та з нього, припинити депортацію жителів Криму та їх призов до армії.

Російській владі рекомендовано забезпечити належний і безперешкодний доступ міжнародних місій зі спостереження за ситуацією з правами людини і правозахисних неурядових організацій до Криму, згідно з резолюцією Генеральної асамблеї ООН 71/205.

Крім того, рекомендації містять пункт про необхідність забезпечити доступ усіх жителів Криму, зокрема тих, які не мають паспортів Росії, до зайнятості, лікування, майна і державних послуг.

“Припинити практику ретроактивного застосування кримінального законодавства до діянь, вчинених до окупації Криму, й утримуватися від використання правоохоронних органів і системи правосуддя як інструментів політичного тиску і залякування опонентів”, – йдеться у доповіді.

Також, згідно з резолюціями Генеральної асамблеї ООН, вимагається застосовувати в Криму українські закони.

УВКПЛ ООН закликає РФ забезпечити право жителів Криму на справедливе правосуддя та захистити право адвоката на виконання своїх професійних функцій в обстановці, вільній від залякування, утисків або невиправданого втручання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter