Росія завела справу на кримських активістів по нападу на “Беркут” в Черкаській області

Дата: 07 Серпня 2015
A+ A- Підписатися

Російські слідчі можуть почати переслідування кримських активістів Євромайдану і правозахисників у справі про напад українських праворадикалів на співробітників “Беркуту” в Черкаській області.

Як зазначено в моніторинговому огляді Кримської польової місії з прав людини, 2 червня сайт прокуратури Росії розмістив інформацію, що “прокурор Криму ініціює розслідування за фактом нападу праворадикалів на автобус з кримчанами під Черкасами”. Кримчанами в даному випадку є співробітники кримського відділення колишнього спеціального підрозділу МВС України “Беркут”, які залучалися до насильницького розгону Євромайдану в Києві взимку 2014 року.

Слідчий комітет РФ в Криму порушив кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 30, пп. “а, б, е, ж, л” ч. 2 ст. 105 КК РФ (замах на умисне заподіяння смерті двом або більше особам у зв’язку із здійсненням даними особами службової діяльності, вчинене загальнонебезпечним способом, групою осіб, з мотивів політичної, ідеологічної ненависті або ворожнечі).

За даними слідства, увечері 19 лютого 2014 року прихильники українськихп раворадикальних рухів “Тризуб”, “Правий сектор”, “Свобода” на ділянці автодороги “Київ – Одеса” в районі села Подібне Маньківського району Черкаської області зупинили пасажирський автобус, в якому знаходилися 17 співробітників “Беркуту”. Вони розбили вікна пасажирського автобуса і почали кидати всередину пляшки із запальною сумішшю, заподіявши потерпілим тілесні ушкодження. “Беркутівці” чинили опір і потім зникли.

Події відбувалися за межами Криму, і співробітники “Беркуту” були на той час громадянами України, оскільки іноземцям заборонено служити в органах МВС України. Російське громадянство вони отримали пізніше – після встановлення в Криму російської юрисдикції. Але російське слідство стверджує, що вони вже були громадянами РФ, і кримінальну справу порушено за фактом злочину, спрямованого проти громадян РФ.

Росія не може проводити розслідування на території Черкаської області, оскільки це українська територія. Однак російські слідчі органи складають списки кримчан, які виїжджали за межі півострова для участі в акціях Євромайдану, вважаючи, що вони можуть бути причетні до подій в Черкаській області.

У список осіб, які можуть піддаватися переслідуванням у цій справі, потрапили відомі правозахисники, активісти, політики і прості громадяни – зокрема, Рефат Чубаров, Ахтем Чийгоз, Заїр Смедляєв, Андрій Щекун, сім’я Ковальських, Едуард Леонов, Сергій Юрченко, Сергій Мокренюк та інші кримчани, в тому числі і антифашист Олександр Костенко. Зараз це близько 50 осіб. Однак на даний час доступні не всі матеріали справи, тому невідомий повний перелік тих, хто може піддатися політично вмотивованому переслідуванню.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter