Росія не виконала жодної рекомендації ОБСЄ щодо Криму – правозахисник

Дата: 10 Листопада 2016
A+ A- Підписатися

Росія повністю ігнорує рекомендації ОБСЄ щодо дотримання прав людини в Криму. Про це повідомляє аналітик Кримської правозахисної групи (КПГ) Олександр Сєдов в коментарі для Центру інформації з прав людини.

“Росія не визнає, що Крим – це окупована територія України. Це і є головною причиною їхнього ігнорування рекомендацій ОБСЄ в частині міжнародного гуманітарного права. Усе, що вони роблять стосовно людей, які живуть на території півострова, вони вважають нормальним. Це виглядає так: “Крим – наша територія, і все, що на ній відбувається, – внутрішні справи Росії, і це нікого не стосується”. Тому Росія і надалі не виконуватиме рекомендації, у яких Крим розглядають як окуповану територію”, – прокоментував Олександр Сєдов.

Олександр Сєдов був присутній на нещодавніх експертних консультаціях ОБСЄ “Інформаційні дні і День діалогу з прав людини в Україні”. Представники ОБСЄ зазначили факти порушення прав людини від моменту окупації півострова. А також опублікували свої рекомендації російській, українській владі і де-факто владі Криму для поліпшення ситуації у сфері дотримання прав людини.

Також Сєдов нагадав про звіт Кримської правозахисної групи про те, як Росія не виконує рекомендації ОБСЄ щодо дотримання прав людини в Криму.

У цьому огляді відображені нові факти порушень прав людини на території Криму. Основні з них такі: незаконні переміщення громадян України з Криму до Росії, продовження політики примусового громадянства і місця проживання, обмеження свободи мирних зібрань та об’єднань.

Як відомо, 8 листопада Україна винесла на розгляд Третього комітету 71-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН проект резолюції про ситуацію у сфері прав людини в Криму і Севастополі.

У документі пропонується засудити “утиск прав людини, дискримінаційні заходи і практику щодо жителів тимчасово окупованого Криму, зокрема, кримських татар, а також українців і осіб, що належать до інших етнічних і релігійних груп, з боку російської окупаційної влади”.

У преамбулі йдеться про засудження “тимчасової окупації Російською Федерацією частини території України – Автономної Республіки Крим та міста Севастополя” і підтверджується “невизнання її анексії”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter