Ромські жінки зазнають потрійної дискримінації в Україні

Дата: 22 Грудня 2015
A+ A- Підписатися

В Україні ромські жінки зазнають подвійної, а іноді і потрійної дискримінації.

Ромки зазнають дискримінації як з боку власної патріархальної спільноти, так і з боку українського суспільства, зауважує Благодійний фонд “Розвиток”.

Правозахисники називають такі основні причини порушення прав ромок:

• Виправдання явища дитячих шлюбів за допомогою традиційного устрою життя ромів;
• Ґендерна нерівність у всіх аспектах суспільного життя;
• Злидні у соціально-побудовому житті;
• Національна та регіональна політика ігнорування ромського питання;
• Ромофобія як похідне від ксенофобії;
• Критично низький рівень освіченості серед ромських жінок Закарпаття.

У фонді підрахували: у 2014 році з 550 жінок в Мукачеві, які отримували допомогу при вагітності та пологах, 380 – ромки. Така ж сама ситуація з малозабезпеченими сім’ями. З них 40 – неповнолітні.

“Саме підліткова вагітність стає безповоротною перешкодою на шляху реалізації всіх прав ромської жінки загалом, та її індивідуальної самореалізації зокрема. Рання вагітність є ознакою злиднів, неспроможності вирішувати питання своєї долі, всебічного тиску зі сторони громади та держави. Однак рані шлюби та вагітність стають перешкодою не лише для ромських дівчаток. Певна частка хлопців як майбутні татусі також припиняють своє навчання, задля того, щоб працювати на низькооплачуваній роботі, аби забезпечити свою майбутню сім’ю”, – наголошують у фонді. 

Як зазначають правозахисники, рання вагітність може тягти за собою порушення права на освіту, медичні та соціальні права ромських дівчаток. 

Ромські дівчата часто не можуть подолати подвійну та потрійну дискримінацію через відсутність інформації та обмежений доступ до освітніх ресурсів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter